Články z roku 2011

Představte si, že Bůh prostě je. Ba co víc, představte si, že vy - jste On. A už tisíce let s napětím sledujete ty ubohé, trochu směšné, sem tam nešťastné, ale přeci jen roztomilé a v jádru dobré lidi, o kterých sice víte, že dokážou být někdy zlí (hlavně když jsou zklamaní), ale se kterými to přesto zkoušíte znovu a znovu. A oni vás hledají. Stále se ptají a ptají, někteří věří, jiní by rádi a ještě jiní jsou moc smutní, že jim nedáte svou nebeskou adresu, aby se vás zeptali, proč necháváte lidem tolik svobody, že se navzájem ničí (protože oni zapomínají, že svoboda je podmínkou lásky). A tak řeknou, že nejste, jenže stejně vás občas osloví a pošlou někam, čímž si vlastně protiřečí.

Malé ohlédnutí za předvánočním týdnem

Poslední úplný týden před Vánocemi byl jako obvykle velmi rušný. Dobré věci nemají zapadnout, a tak následující tři odstavečky připomenou aspoň část toho, co se průběžně na AG děje a daří.

Ve druhém patře a v kapli je adventní věnec, který nám připomíná blížící se vánoce. Před čtyřmi týdny jsme tyto věnce společně zdobili v jednom z kroužků, a nyní je před námi poslední týden, kdy se připravujeme slavení vánoc.

Tak to tu bylo zase. Po roce jsme díky panu profesoru Lauschmannovi znovu dostali příležitost honit se po Starém městě, s dobrou záminkou narážet do lidí na Karlově ulici, infiltrovat se mezi houf japonských turistů za účelem přelstění soupeřů, štvát obchodníky schováváním se před protivníky za prodejní pulty, bavit se podporou okolí, které se naivně domnívá, že právě honíme zloděje nebo si jen vyléčit pár komplexů dohoněním a chycením podstatně mladších soupeřů. To vše a mnohem více nám bylo jako každý rok nabídnuto prostřednictvím taktické, orientační, rychlostní, ale i vědomostní hry Vyzvědači.

Při jednání rady rodičů Arcibiskupského gymnázia, následujícím po třídních schůzkách ve středu 16. listopadu 2011, byla doplněna rada rodičů AG a proběhla volba předsednictva, předsedy, místopředsedy, pokladníka a revizní komise.

V termínu 5. - 14. listopadu jsme podnikli s většinou tercie B cestu do Izraele na pozvání rodiny Pojarovy. Celá akce se moc hezky podařila. Zažili jsme mnoho duchovních, ale i přírodních, kulturních a relaxačních chvil.

(11.-13.11., noc před tam, noc po zpět)

V půl desáté u lva! V jedenáct u lva! Ve čtyři u lva! Lev představoval určitou jistotu a řád v jinak příjemném a zvládaném jemném a přirozeném chaosu. Itálie. Jih.

Ředitel školy, oktávy A a B a Rada rodičů si Vás dovolují srdečně pozvat na XVII. Maturitní ples Arcibiskupského gymnázia, který se bude konat v pátek 27. ledna 2012 od osmi hodin večer v Národním domě na Vinohradech.

SRDEČNĚ VÁS ZVEME NA
SLAVNOSTNÍ ADVENTNÍ KONCERT ARCIBISKUPSKÉHO GYMNÁZIA,

který se koná ve čtvrtek 15. 12. 2011 od 19:30 hodin v chrámu sv. Ludmily na Náměstí Míru.

V termínu 5. - 14. listopadu jsme podnikli s většinou tercie B cestu do Izraele na pozvání rodiny Pojarovy. Celá akce se moc hezky podařila. Zažili jsme mnoho duchovních, ale i přírodních, kulturních a relaxačních chvil.

Milí studenti, vážení rodiče!
Letošní Vyzvědači budou jubilejní - na AG mají 15.výročí !
A nepochybně tuto hru kdysi Jaroslav Foglar vymyslel znamenitě, protože mezi našimi tradičními akcemi jsou Vyzvědači trvale nejoblíbenější. Snad i letošní ročník bude zdařilý!
Zelené území - západní - budou jako obvykle hájit hosté ze Sokola, jih a východ obsadí AG. Většina zájemců hru zná, primy se pravidla dozvědí včas předem a budou moci všechno si okouknout i přímo na Starém Městě (viz níže).

Vážení učitelé i studenti,
zveme Vás na promítání fotografií z cesty do Izraele, kterou jsme podnikli 5. - 14. listopadu. Promítat a povídat budeme ve středu 30. listopadu od 14:15 v knihovně 203. Těšíme se na Vás.
Tercie B a Lukáš Bernard

V adventní době se páteční mše přesouvají do kostela sv. Ludmily, kde v 7.00 hod. zazní staročeské roráty s doprovodem jednohlasých hudebních nástrojů.

Mezinárodní zkouška DELF z FJ proběhne již příští týden.
Společná část proběhne v učebně 309
A1 v pondělí 28.11. od 9h do 10h20
A2 v pondělí 28.11. od 10h40 do 12h20
B1 v úterý 29.11. od 8h do 9h45

18. 11. Proběhla v aule školy vzpomínková akce na oba listopady -17. listopad 1939 i 17. listopad 1989.

17. listopadu se vydalo 17 lidiček z AG & Co. (ve věku 1 - 88 let) a 1 pes na kantorský výlet. Z důvodu poněkud sychravého počasí jsme se tentokrát vypravili na Saharu (v Pístech). S překonáním tamějších dun měli naši 2 motorizovaní souputníci trochu problém, ale zdolali je.

Ve čtvrtek 10. listopadu proběhl ve škole již 11. ročník soutěže Matematico OPEN. Příjemně překvapila vysoká účast, utkalo se 46 soutěžících ze 12 škol z Prahy a okolí.

Školní psycholog - Renata Kolářová
Konzultační hodiny do konce roku 2011

A to ste tam jako jenom od rána do večera něco psali?, Co tam po vás jako proboha chtěli?, Nebyli tam divný lidi?- mnoho takových nebo podobných dotazů se na mě po návratu z finále ČJO nahrnulo ze všech stran a zároveň jsem byla požádána paní profesorkou Almerovou, abych o akci něco málo sepsala, o což se tedy pokusím.

Zveme všechny rodiče na třídní schůzky dne 16. listopadu 2011.

Přijďte si zdarma vyrobit vlastní, neotřelý, jedinečný a nápaditý ADVENTNÍ VĚNEC. Kroužek výtvarných technik a kroužek keramiky Vás zvou mezi sebe. Kromě vlastních nápadů nic nepotřebujete.

Ve středu 9. listopadu se od 14,15 hod. uskuteční ve velké tělocvičně setkání s mistrem Zhai Hong Yinem, který pro zájemce předvede ukázky boje s mečem a krátce pohovoří o šintoismu.

Výroční zpráva našeho gymnázia za školní rok 2010/2011

Výroční zpráva o poskytování informací.

Zveme Vás na výstavu obrazů malíře Petra Ettlera do auly AG. Vernisáž proběhne 15. listopadu 2011 v 17:30 hodin.

V pondělí 7. listopadu od 9h10 do 9h55 proběhne přednáška ředitele dijonského kampusu Institutu politologických studií Paris, pana Lukáše Macka, v učebně 311.

Tahle výměna stojí za to!

Jako každý rok na podzim vyjeli němčináři z sext (a několik kolegů z dalších ročníků) na osmidenní výměnu do západního Německa. Přinášíme vám jejich postřehy a dojmy.

V pondělí 24.10.2011 se sekunda A Arcibiskupského gymnázia vydává do Plzně na výstavu Techmania.

Konání:
25. října 2011v hovorně AG v 17.00 hod.

JINČOV - Křivoklátsko 26.10.2011 (1.den podzimních prázdnin)

V pořadí devátá výprava od půlnoci do půlnoci byla na rozdíl od několika minulých stižena značnou nepřízní počasí a ani termín nebyl úplně nejšťastnější. Přesto se mezi Berounem a Křivoklátem nakonec pohybovalo 26 účastníků tohoto tradičního podniku a - cesta-necesta, bláto-nebláto - užili si to jaksepatří.

Zápisy na mezinárodní zkoušku z FJ žákovský DELF jsou otevřeny.

Zápisy budou probíhat do 11. 11. 2011. Všechny údaje na přihlášce musí být pečlivě vyplněny. Doporučuji kontrolu formuláře a vybrané úrovně s vaším vyučujícím FJ. Poplatek za zkoušku se platí přímo na účet školy a musí být připsán na účtu nejpozději do 11.11.2011.

Byl to na tom schodišti duch paní Townshendové, nebo šlo o skvrnu na negativu? Nebo o soutisk dvou různých obrazů? Viděly dvě malé anglické holky doopravdy vílu, nebo se celý život dobře bavily tím, jak vážně vzalo okolí vystřiženou papírovou postavičku tančící na listu?

Milí přátelé - nejen matematici!

Po loňském jubilejním 10.ročníku s rozšířenou nabídkou programu se letos vracíme k modelu z let předchozích - tj. setkání v rámci jednoho všedního dne. Z loňska podržíme možnost vyslat dvě dvojice zástupců a také intermezzo před vyhlášením výsledků (letos drobná hříčka jen lehce vonící matematikou). Ve 3. kole letošního Matematica se objeví opět tajná disciplína (jistěže jiná než v r.2009).

Vážení rodiče a přátelé školy,
jménem septim si vás dovolujme pozvat na jubilejní osmnáctý ročník společenského večera, který se uskuteční dne 4.11. v KD Ládví.

Celodenní výprava na Křivoklátsko

Milí přátelé modré oblohy !
První den podzimních prázdnin si letos užijeme na 100% : náš tradiční čtyřiadvacetihodinový výlet začne i skončí o půlnoci u pokladen na hlavním nádraží (pro ty, kteří se chystají na celou 24). Mezitím přelezeme pár kopečků, přeskočíme pár potoků, sehrajeme pár hříček, prohodíme pár slov... jak to na Čtyřiadvacítkách bývá.

Ve dnech 12.-14.9.2011 proběhl seznamovací kurz primy B ve Štěkni. Přečtěte si, jak se nám vedlo.

Ve dnech 19.-22.9.2011 byla prima A na adaptačním kurzu ve Štědroníně v blízkosti soutoku Vltavy s Otavou. Seznamovali jsme se, hráli jsme si, vydařilo se. Přečtěte si, co o tom napsaly účastnice kurzu Silvie Marušiaková a Anna Holíková.

26. 10. 2011. - Jinčov (zřícenina hradu na Křivoklátsku)
Tradiční výprava od půlnoci do půlnoci.


V pondělí 26.9.2011 vyrazila sekunda B do Plzně na výstavu Technománie. Během tří a půl hodiny jsme si pohráli s exponáty, s napětím sledovali pokusy s tekutým dusíkem a nechali se elektrovat Van de Graafovým generátorem. Přečtěte si dojmy některých studentů:

Vzpomínka na Anežku
Projekt 2010/11 - Umění žít s lidmi a pro lidi

Soupis jednotlivých činností + jejich reflexe: Jak to viděla Prima B, Kvinta A a Septima A

Čas: 29. 9. 16:00 - 30. 9. (7:00)

Filmová noc je občasná akce pořádaná z popudu žáků Arcibiskupského gymnázia. Je určena pouze žákům vyššího gymnázia (v tomto případě sexty - oktávy). Spoluorganizátoři této noci jsou studenti oktávy A.

Přihlášku přineste podepsanou rodiči nejpozději 27. 9. Do kabinetu 502 V. Valíkové.

Arcibiskupské gymnázium se stalo partnerským gymnáziem pro skládání mezinárodní zkoušky z francouzštiny žákovský DELF, DELF scolaire.

PODZIMNÍ STUDIJNĚ HUDEBNÍ KURZ

A. VIVALDI - GLORIA
Klášter Želiv
17. - 21. 10. 2011


Umíte rusky? Opravdu dnes již víte, že to nikdy nebudete potřebovat?

Je na to moc brzy a rusky se začnete učit, až budete zaměstnaní, starat se o rodinu a zjistíte, že by se Vám jazyk hodil? Pak se naše nabídka pro Vás nehodí.

Roční plán 2011/2012 má strukturu přehledného kalendáře.

Plán duchovních aktivit
Arcibiskupské gymnázium, Korunní 2, Praha 2
školní rok: 2011 - 2012


CYKLOKOLÍČEK
Cyklotečka za prázdninami kolem pramene Botiče

Páteční mše začnou už tento pátek 9. září v 7.30 hod. jako obvykle
v malé kapli ve druhém patře. Úterní mše budou zahájeny 27. září
ve 13.00 hod. Adorace budou vždy ve středu a ve čtvrtek
o velké přestávce (po druhé vyučovací hodině) tamtéž.

Vítejte v novém školním roce 2011/2012

Školní klub opět zahajuje svou činnost. Do nového školního roku přinášíme několik novinek.

Poprázdninová vyjížďka kolem pramene Botiče

Milí přátelé bicyklů!
Léto na rozdíl od prázdnin dosud neskončilo - tak si ještě někam vyjedeme, ne?

Vážení rodiče, milí studenti,

srdečně Vás zveme na slavnostní mši svatou k zahájení nového školního roku ve čtvrtek 1. září 2011 v 9 hodin v kostele sv. Ludmily.

Po skončení mše sv. (v 10 hodin) se studenti sejdou ve třídách s třídními profesory.

124 km mezi závrty a tiesňavami

Ano, tolik se skutečně nachodilo od jeskyně Domica u maďarských hranic do Slovenského ráje u Spišské Nové Vsi, nepočítaje dva urychlovací přejezdy mezitím. Předloni v Roháčích vytvořená a loni v Rodopech utužená partička se rozrostla na 22 osob a působila dojmem vyzrálým, hlavně však veselým.

Letošní prázdninové cykloputování začalo netradičně: žádný vlak, jelo se přímo z Prahy. Inspirací byl začátek poutní Svatojakubské cesty, kterou po dávné trase z Čech podnikl Zdeněk Susa na etapy v letech 1991-96. První naší ozvěnou byla tedy ještě nedávná cesta malé skupiny z AG do Santiaga de Compostela v r.2008 - tam ve Španělsku jsme čerpali z posledních kapitol knížky Z.Susy, zatímco letos jsme si četli z jejího začátku.

Vzhledem k zákonné povinnosti odvodu autorských poplatků jsme nuceni zvýšit cenu za kopírování a tisk na školních kopírkách na cenu 1,50 Kč za jednu stranu A4.

ÚSPĚCH  ARCIBISKUPSKÉHO  GYMNÁZIA  -  UŽ  POTŘETÍ CENA   UČENÉ   SPOLEČNOSTI  ČESKÉ  REPUBLIKY,  tentokrát  pro VERONIKU DENKOVOU,  studentku letošní VIII. A
 
Veronika Denková, získala za studii  Aktivizace seniorů v domech s pečovatelskou službou, kterou zpracovávala v semináři základů společenských věd, vysoké ocenění, a to Cenu Učené společnosti ČR.

Ve dnech 15. - 25. 5. navštívila skupina 30 studentů naší školy bretaňské město Rennes a její okolí. Oplatili tak návštěvu svým francouzským kamarádům, o které se předtím starali v Praze. Skupinu doplnily čtyři studentky z gymnázia Sladkovského. Některé dojmy z Francie tak, jak to prožívali naši studenti:

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP oceňuje výrazný úspěch Arcibiskupského gymnázia v Praze, které se v rámci výsledků státních maturitních zkoušek umístilo jako třetí nejúspěšnější gymnázium v celé České republice. Zřizovatelem gymnázia je Arcibiskupství pražské.

Viz: http://www.apha.cz/arcibiskup-duka-ocenuje-uspech-arcibiskupskeho-gymnazia/

Drazí přátelé!
Studenti sexty B uspořádali díky velkému úspěchu reprízu muzikálu Rebelové, která se bude konat už zítra 29. června v 18:00 v tělocvičně Arcibiskupského Gymnázia.

Prázdninové cykloputování po vlastech českých
15.-19.8.2011

Za nejvýraznější úspěch Arcibiskupského gymnázia spjatý s letošními státními maturitami považujeme skutečnost, že v 95% případů volili naši maturanti dobrovolně obtížnější zkoušky vyšší úrovně (a úspěšně je zvládli).

AG dle žebříčku MŠMT skončilo mezi školami v ČR na 3. místě podle úspěšnosti u státních maturit.

Viz oficiální zpráva MŠMT:
http://www.msmt.cz/pro-novinare/skoly-s-nejlepsimi-vysledky

Maturitní zkoušky skládalo v roce 2011 celkem 54 oktavánů. Všichni žáci složili úspěšně jak státní, tak školní část maturit. Přitom naprostá většina zkoušek státní části byly na AG zkoušky vyšší úrovně. Z celkového počtu 108 povinných zkoušek jich bylo na AG 95% vyšší úrovně - to je v přesném protikladu k letošní celkové situaci na středních školách v ČR (96% zkoušek na základní úrovni). Osm žáků prospělo s průměrem 1,00, 27 maturantů získalo vyznamenání. 21 maturantů složilo v průběhu oktávy úspěšně zkoušku Německý jazykový diplom a 14 z nich požádalo o uznání této zkoušky jako maturitní zkoušky z němčiny.

Pěší přechod ze Slovenského krasu do Slovenského ráje.
4. - 12. 8 2011

Dovolujeme si Vás pozvat na veřejné zasedání stravovací komise v pondělí 20. 6. od 15 hodin.

Rádi bychom se s vámi podělili o zážitky z výměny s Francií, která proběhla v květnu 2011. Napsali jsme o tom blog praguerennes.blogspot.com, kde jsou zveřejněny texty a fotografie z navštívených míst. Texty jsou v AJ, FJ a ČJ.

Příjemnou podívanou a zajímavé a obohacující čtení.
Renata Šagátová

8.6. proběhla v aule školy Akademie 2011.

Drazí přátelé!
Studenti ze sexty B si vás dovolují pozvat na premiéru muzikálu Rebelové, která proběhne ve čtvrtek 23.4. v tělocvičně našeho ústavu. Samotnému představení bude předcházet výběr písní z muzikálu Pomáda v podání sexty A.

Žádáme všechny studenty nižšího gymnázia, aby odevzdali přihlášky do školního klubu a to nejpozději do středy 15.6.2011.

Vzhledem k vývoji v jednání o původně plánované stávce na pondělí 13. 6. 2011 bude výuka v tento den probíhat od 2. do 4. vyučovací hodiny. Není z toho důvodu nutné, aby žáci v pondělí zůstávali doma.

Richard Mašek, ředitel Arcibiskupského gymnázia

Dne 28. 4. 2011 proběhl semifinálový závod pražských škol ve štafetovém maratonu, kde měla naše škola také své zastoupení. Naše reprezentace se umístila na 6.-7. pozici z celkového počtu 30 škol, z nichž tři závod nedokončily.

Martin Parr - Assorted Cocktail

V době vrcholného utrpení oktavánů a asistujícího profesorského sboru se zbytku školy nabízí možnost vyrazit na různé výlety, přednášky, výstavy a podobné. Stihli jsme poslední den výstavy Martina Parra, jednoho z fotografů Magnum Photos (ve svých lepších dnech pořádal Obecní dům výstavy Wernera Bischofa a Roberta Capy... kdeže loňské sněhy... prostě dobře že má Praha DOX...)

Již tuto středu 8. 6. od 18. hodin proběhne ve školní aule
ŠKOLNÍ AKADEMIE 2011


Na 20. dubna 2011 nás pí. prof. V. Pabištová objednala k Městskému soudu ve Spálené ulici v Praze. Samozřejmě na návštěvu. Byli jsme se podívat u tří odvolacích řízení a jedné žádosti o vydání pachatele do ciziny. - Přes vážnost instituce jsme se i zasmáli; samozřejmě tak, aby nás nevyvedli. Ono třeba 52.000,- Kč je něco jiného, než když ta pětka vypadne. Přečtěte si.

Ve středu 20. dubna 2011 jsme byli s paní profesorkou Pabištovou v Památníku národního písemnictví na křtu knižní novinky Hrad v Pyrenejích od světoznámého autora Josteina Gaardera, který mimo jiné napsal oblíbenou knihu Sofiin svět.

Dne 17. května 2011 v maturitním týdnu jsme se vydali se třídou a školním kaplanem na výlet do nevzdálené vesnice Svatý Jan pod Skalou.

Oznamujeme vám radostnou zprávu:
Arcibiskupské gymnázium získalo 1. místa - jak v kategorii ZŠ (nižší gymnázium), tak i v kategori SŠ (vyšší gymnázium) - za výsledky školy (počtu umístěných studentů na předních místech) v obvodních kolech soutěží MŠMT všech zúčastněných škol Prahy 2.

Srdečně gratulujeme a děkujeme:

Kateřině Suchánkové (za vyšší kategorii) a Ondřeji Freiovi (za nižší kategorii),

kteří nás v Olympiádě z českého jazyka skvěle reprezentovali a postupují do celostátního kola!!!

Marie Kroftová

Semináře 2011/2012 - stav po 2. kole

Z Kobylis do Holešovic 73 km?
Inu - když se jede přes Veltrusy, tak ano ...

Dne 27. 4. se naše třída zúčastnila exkurze do gymnázia Nad Alejí, kde nám byla poskytnuta možnost, vyzkoušet si práci s DNA. Hlavní úkol spočíval v tom, že jsme měli porovnat šest vzorků DNA a následně určit, které dva vzorky jsou stejné. Všechny materiály a věci potřebné k vykonání zadaného úkolu najít vraha nám dodali na místě.

Zveřejňujeme rozvrhy a seznam akcí jednotlivých tříd v maturitním týdnu.

Školní poznávací zájezd do severovýchodní Anglie v červnu 2011
ZPŮSOB UHRAZENÍ DOPLATKU

Jak se zachováte, když vás znenadání zaskočí medvěd? Vylezete na strom? Utečete? Budete se propracovaně stavět mrtvými? Zkameníte a budete prostě vyčkávat? Zpanikaříte a ...?

ŠKOLNÍ AKADEMIE se koná ve středu 8.6.2011 v 18.00 hodin v aule školy. Přihlášky prosím zasílejte do 23.5. na adresu klima@arcig.cz. Program koncertu bude zveřejněn 27.5.

Komerční sdělení: maturitní časopis, který se prodával na školním plese v únoru, vydělal čistého zisku 1324,- Kč, které byly odeslány o.s. Sananim, neziskové společnosti, která pomáhá drogově závislým. Více na http://sananim.cz. Děkujeme všem, kteří si časopis zakoupili a děkujeme všem. Časopis k přečtení ve formátu pdf zde. Honza Martinovský

10. 4. se divadelní soubor AGroteska zúčastnil přehlídky studentských souborů a souborů ZUŠ Stodůlecký píseček v KD Mlejn. Reportáž z přehlídky (a rozhovor s některými studenty) bude v sobotu 7. 5. 2011 v 9:30 vysílat ČT 1 v pořadu Zprávičky.

Z  PRAHY NA SEVER, Májová cyklovyjížďka do Veltrus (a zpět). Sobota 14.5. 2011

Milí přátelé bicyklů!
Podobně jako loni nevychází ani letos v květnu volno na tradiční vícedenní cyklovýjezd, ale aspoň na sobotu vyrazíme, ne? Na sever od Prahy se nenadřeme tolik do kopců, a přesto často potkáme les. Mezi poli jistě uslyšíme skřivánky, všude by mělo být plno květů i vůní, k tomu daleké výhledy v otevřené krajině, zajímavá místa ... No - možná to bude méně romantické, někdo se těší spíš na to ježdění, na kamarády nebo třeba na hříčku ... Záleží na každém, jak si to užije, příležitosti jistě budou rozmanité.

S ohledem na zapsaný zájem o semináře byly pro 2. kolo ponechány v nabídce semináře podle seznamu. 2. kolo bude ukončeno v pátek 13. května 2011 ve 14:00. (Pravidla, přihlašovací formulář).

V rámci Školního klubu začala ve škole působit školní psycholožka Renata Kolářová. Obracet se na ni mohou studenti, učitelé a rodiče studentů.

Vážení přátelé,

srdečně vás zveme na letošní maturitní přehrávky, které se uskuteční ve čtvrtek 5. 5. od 13.00 v kapli školy.
Obhajoby výtvarných prací budou následovat.

V primě B jsme zkusili takovou hru - představte si své školní předměty jako osoby a ty osoby popište. Pobavte se s námi.
Veronika Valíková

Vážení studenti sext, septim a oktáv, studenti francouzského semináře vás zvou na francouzský filmový večer, který proběhne ve čtvrtek 5. 5. 2011 od 18h do 0h00 v učebně 311.

Na programu : Persepolis, Americká noc, Dva muži ve městě

Co je to mezuza a kam s ní? Co se stane se svitkem tóry, když udělá opisovač chybu při přepisování? Proč jsou na sederovém talíři hořké byliny? Co jsou to Hamanovy taštičky? Jak chutnají macesy? K čemu se používá ručička jad? Kdy začíná chanuka? A co pesach? Kolik ramen mají různé svícny? Sedm? Devět? Osm? Je v tom nějaký rozdíl? Co je šofar a proč se na něj troubí? A na starém židovském hřbitově - jsou starší náhrobky mramorové nebo pískovcové? Na které jméno odkazují žehnající ruce na náhrobcích?

Školní klub informuje: Kulturní kroužek

na základě velkého zájmu dětí o společné návštěvy kin, divadel a jiných kulturních akcí vznikl Kulturní kroužek. Zatím však není využíván tak, jak se předpokládalo. Proto bychom na tento kroužek znovu rádi upozornili.

Máte někdy pocit, že máte na víc, než na sezení v lavici a dělání domácích úkolů? Jste šikovní? Máte na to? Umíte něco víc? Chodíte na AG?

Samozřejmě, že ano! Talent AG je každoroční příležitost ukázat se v tom, v čem záříte! Nebojte se vyniknout, nebojte se zvítězit, nebojte se nebát se!

První kolo přihlašování do seminářů bylo prodlouženo do pátku 29. dubna, 14 hodin. (Pravidla), (přihlašovací formulář).

Napsat povídku v angličtině, buď na téma sousedských vztahů nebo novinového článku se zadaným titulkem - to byla témata, která měli na vybranou studenti 8.A. Několik těchto příběhů si nyní můžete přečíst na webu v původní anglické verzi.

Michala Laušmanová

Osmička krajem, kam nejezdí vlak
I sedmý maratón AG&přátel se vydařil.

VÝSLEDKY KONVERZAČNÍ SOUTĚŽE V ANGLICKÉM JAZYCE
Kategorie I.B

1. Jana Santolíková, 2. A
2. Matěj Havránek, 2. A
3. Sylvie Bartáčková, 2. B
4. František Posolda, 2. A

Zápis ze zasedání Rady rodičů při Arcibiskupském gymnáziu v Praze ze dne 6.4.2011
Přítomni: dle prezenčního seznamu - 9 přítomných
Dne 6.4.2011 se v době od 18:00 do 20:45 hod. uskutečnilo v budově gymnázia zasedání členské schůze občanského sdružení Rady rodičů při Arcibiskupském gymnáziu v Praze.

Dovolujeme si vás pozvat na slavnostní velikonoční koncert Arcibiskupského gymnázia
ve středu 27. dubna od 19.30 v kostele u svaté Ludmily

Zveme všechny rodiče na třídní schůzky dne 13. dubna 2011.

Pravidla přihlašování do seminářů 2011/2012


Ve školním roce 2011/2012 je v nabídce prozatím 76 seminářů. Nabídka obsahuje i specifikaci podle ročníků, pro které jsou určeny. 6 z nich bude německých pro studenty ve sprachdiplomovém programu. Semináře projdou soutěží o studentskou přízeň. Studenti si elektronicky zapíší semináře podle vlastní volby, a to tak, že v kvintě a sextě zvolí po 1 dvouhodinovém semináři, v septimě 2 dvouhodinové semináře a v oktávě 4 dvouhodinové semináře.

Semináře pro školní rok 2011 - 2012

1.4. proběhla předpremiéra představení 42 aneb Zlý sen Artura Denta.
6.4. v 16:45 zveme na premiéru do velké tělocvičny.
10. 4. nám držte palce, ve 14 45 hrajeme v KD Mlejn ve Stodůlkách na přehlídce studentských divadel Stodůlecký píseček.

Fotky z představení, plakát a program zde.

Dne 23.3. - 25.3.2011 proběhl v důstojném prostředí sluncem zalitého premonstrátského kláštera Želiv Studijně hudební kurz, kterého se zúčastnilo 5 lektorů a 60 vybraných studentů z celého Arcibiskupského gymnázia.

Mohykán mezi podléškami
(O kantorském výletě do Štěchovic 2.4. 2011)
Trasa: Štěchovice - Ztracenka - býv. Svatojánské proudy - Třebenice; 8km.

Naši studenti postupují z obvodního kola Olympiády z českého jazyka do krajského kola v l. i ll. kategorii!

Děkujeme vám za reprezentaci, gratulujeme a držíme palce!

Chcete vědět komu? Pokračování dále:

My pluli dál a dál - předběžné info k vodácké akci

Doprava autem, odjezd PÁ 3/6 odp., návrat NE 5/6 k večeru
Trasa : Loket (1.noc) - Hubertus (2.noc) - Vojkovice;
celkem cca 40 km, pro vodáky mírně zkušené i pro šikovné začátečníky, lodě (+příslušenství) z půjčovny na místě

Příběh o dívce, která byla možná až příliš poslušná - každopádně, nabídla cizím očím dopisy svého milého a nechala se přemluvit k tomu, že ho pomůže špehovat.

Karel Pacovský, student sexty B, získal 2. místo v literární soutěži Zítra odcházíme.

Blahopřejeme!

AGROTESKA
1. 4. ve 13:00 h a 6. 4. v 16:45 h ve velké tělocvičně na motivy kultovní knihy D. Adamse Stopařův průvodce po Galaxii
42 aneb Zlý sen Artura Denta
HRAJÍ: O. Bernovský, V. Brož, M. Bubelová, J. Čížek, A. Fojtíková, K. Kulanová, H. Polláková, J. Šimůnek, H. Šiprová, A. Trněná, Z. Vaňková, D. Weinhold
KOSTÝMY, VÝPRAVA: A. Angelová, M. Bubelová
HUDBA: O. Bernovský, J. Šerých
SVĚTlA, TECHNIKA: J. Šerých
ÚPRAVA, REŽIE: V. Valíková

V krajském kole olympiády z angličtiny naši školu reprezentovala Barbora Cejpová ze VI. B a obsadila krásné 6. místo. Blahopřejeme!

I. Hajičová

IV. B v DIVADLE V CELETNÉ na H. IBSENOVI: BRAND/OHEŇ
návštěva divadelního představení - úterý 8. března 2011

Po návštěvě slavnostní večerní premiéry filmu Nikolasova rodina v Paláci kultury, kde byl osobně přítomen dokonce sám 101 letý sir N. Winton (který potom i promluvil) a jeho děti, náš bývalý prezident Václav Havel, někteří členové vlády a další celebrity a kde se to Excelencemi jen hemžilo, jsme my, kvarta B, s paní prof. V. Pabištovou tentokrát zhlédli v komornějším prostředí, a to v Divadle v Celetné představení H. Ibsena Brand/Oheň. V úterý 8. března 2011 s námi v hledišti byla i paní H. Maciuchová.

JE NĚCO NA TÉ GRAFOLOGII ? - zápis z přednášky a cvičení
Host v semináři ZSV - pí. Ing. Štěpánka ČECHOVÁ

HOSTÉ V SEMINÁŘI ZSV - téma: DUŠEVNÍ ONEMOCNĚNÍ
zpráva z besedy a diskuse s Mgr. Petrou Bartovskou a slečnou Terezou

Ve čtvrtek 13. ledna 2011 probíhal maturitní seminář ze základů společenských věd trochu netradičně. Navštívila nás totiž, na pozvání pí. prof. V. Pabištové, psycholožka paní Mgr. Petra Bartovská se slečnou Terezou, která ještě před nedávnem trpěla bipolární afektivní poruchou osobnosti. Foto přikládáme.

PAMĚŤ A LIDSKÝ MOZEK - zápis z přednášky a besedy - seminář ZSV
Host - vážený Pan, opravdu s velkým P, Prof. MUDr. Rastislav DRUGA, DrSc.

Opravdu nesmírně zajímavé, obohacující, krásně myšlenkově uspořádané, ovšem i odborné. Skvělé. Dozvěděli jsme se mnoho a mnoho informací, včetně toho, čeho se v budoucnu v souvislosti s pamětí vyvarovat, a dokonce jsme mohli porozumět lecčemu z naší minulosti. Téma bylo natolik univerzální, že se hodilo v podstatě pro studenta jakéhokoliv zaměření, studijního zájmu; jen bylo dobré už trochu znát něco z biologie. Foto přikládáme.

Zápis ze schůze Plesového výboru maturitního plesu Arcibiskupského gymnázia (AG)
konané dne 8.3.2011 v knihovně školy

Výsledky krajského kola konverzační soutěže v německém jazyce

SLOVENSKO 4-12/8/2011
Cykloputování po Čechách 15-19/8/2011

JARNÍ (PŮL)MARATÓN 2011
Slapská osmička 9.4.
Tradiční mírná až důkladná provětrávka

Časně jarní kantorský výlet

ŠTĚCHOVICE - SOBOTA 2.4. 2011

Milí kolegové, jaro je tu, pojďme ven - letos už jistě leccos pokvete

Tradiční jarní happening, pondělí 21.3. 8,05 - 8,13.
Pánové (i dámy) kraťasy nad kolena, dámy též sukně nad kolena.
Jarní lentilky připraveny!
Na jaro spolu s vámi se těší Zdeněk Lauschmann.

Poznávací zájezd do Anglie v červnu 2011 se ve sníženém počtu účastníků uskuteční.

11. Tombolový výlet s Kamenným trojbojem
Po jednoroční přestávce se opět konal tradiční malý výlet s tombolou, přilákal 37 účastníků převážně z AG a vydařil se znamenitě, včetně modré předjarní oblohy. (Začátek i konec: Všenory.)

Oznamujeme Vám, že po dlouhém úsilí se nám podařilo spustit stránky Žákovské rady: zrag.arcig.cz. Během následujícího měsíce bude dokončen systém pro komunikaci mezi studentem a ŽRAG, další novinkou by mělo být nové forum.

Na základě nižšího počtu přihlášených žáků došlo k navýšení ceny o 1125Kč. Prosím o potvrzení účasti na zájezdu za těchto nových cenových podmínek nejlépe e-mailem nejpozději do 12:00 hod v pátek 4. března 2011.

Víkend pro starší v západních Čechách
Něco pro tělo, něco pro duši
aneb trochu do těla, trochu přes duši.


Motto tradiční akce s lehce duchovním laděním letos sedělo spíš svou první řádkou. Pro duši pohlazení, pro tělo příjemné provětrání.

Školní klub AG

pro Vás opět otvírá v pondělí 28. února 2011 PC klubovnu v učebně 201. K dispozici je 10 počítačů s možností rezervace s týdenním předstihem. Třídu jsme vymalovali, zakoupili jsme nové stoly, židle, vylepšili osvětlení, zkompletovali počítače a doufáme, že se tam budete cítit mnohem lépe.

Andrea Krausová

Malý předjarní výlet s tombolou

Sobota 5. 3. 2011

V pátek 18. února proběhlo obvodní kolo olympiády z angličtiny, v němž naši školu reprezentovali dva soutěžící. Barbora Cejpová ze VI. B zvítězila a postupuje do krajského kola, Jan Parolek ze VII. B obsadil krásné čtvrté místo.

Blahopřejeme! Ivana Hajičová

Konání:
8. února 2011 v knihovně AG v 18.00 hod.

Dne 2.2. 2011 proběhlo obvodní kolo olympiády z dějepisu. Vojtěch Kovář ze 4.A v těžké konkurenci mnoha ostatních soutěžících zvítězil, Anna Doležalová ze 4.A se umístila na pátém místě, Adam Nejedlý ze 3.B na šestém a Ondřej Hudák ze 4.B na desátém místě. Všem účastníkům srdečně blahopřejeme!

Ve čtvrtek 3. února se na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy konala již po několikáté akce s názvem Jeden den s fyzikou. Akce měla za úkol ukázat také jiné pohledy na fyziku a nalákat tak případné zájemce o studium fyziky. Tuto akci jsme my - studenti oktáv za doprovodu pana profesora Koláře - navštívili v rámci semináře z fyziky.

Doplněné informace a přihláška ke školnímu poznávacímu zájezdu
do severovýchodní Anglie pro žáky 4. až 7. ročníku AG
(od neděle 5. června do soboty 11. června 2011)

Pedagogický dozor: Pavel Málek (vedoucí zájezdu), Nora Řepíková, Andrea Angelová, Jakub Hajíček.

Přihlášky a výběr zálohy ve výši 2 500 Kč na osobu (pouze v hotovosti) nejpozději do pondělí 28. února 2011 zajišťuje L. Drbout (e-mail: drbout@arcig.cz, kabinet 308: v pondělí, středu a čtvrtek do 13 hod, nejlépe pak o velké přestávce ve 2. patře v tytéž dny).

Proběhlo školní kolo biologické olympiády v kategoriích C (tercie, kvarta) a D (prima, sekunda). Všichni účastníci se kromě testu zúčastnili i poznávání organismů a mikroskopování. AG budou v dubnu v okresním kole reprezentovat Kateřina Kuncová, Marie Zocherová a Jonáš Chvojka (kategorie D); David László, Christina Soukupová a Daniel Witzany.
Vanda Vilímová

Výsledky konverzační soutěže pro tercie a kvarty, konané 27.ledna 2011

HOLOSTŘEVY 18. - 20. 2. 2011
Víkend pro starší pod Sedmihořím

Milí přátelé z AG i odjinud ! S únorem je tu opět tradiční lehce duchovní výjezd pro rozmanité zájemce z řad současného i bývalého studentstva a dalších přátel.

Přátelé,
v 311 bude 1. 2. na programu večer Zánik samoty Berhof. Srdečně zdraví Marie Kf

Náš ročník, tj. sekunda B a sekunda A, se ještě donedávna moc neznal a skoro vůbec jsme se společně nebavili. Díky týdennímu pobytu na Studenově jsme se spřátelili a užili si spolu spousty zábavy, ne jenom na lyžích.

Filmová noc (pouze pro sexty - oktávy)

středa 2. 2., začátek v 16.00 - čtvrtek 3. 2.
do ranních hodin...

Světová literatura 1. poloviny 20. století ve filmu

Školní klub AG nově nabízí další kroužky i nepravidelné aktivity:

V pondělí 24. ledna 2011 proběhlo školní kolo soutěže v angličtině pro celé vyšší gymnázium. Mělo dvě části: poslech s porozuměním a povídání o všeobecných tématech s inspirací v obrazových kolážích.

Dne 18. ledna 2011 byl v mezipodlaží 5. patra slavnostně otevřen herní koutek za přítomnosti pana ředitele Ing. Mgr. Richarda Maška, paní knihovnice Ireny Fürbacherové, vedoucí školního klubu Andrey Krausové a samozřejmě za velkého skandování žáků AG.

Základní informace o školním poznávacím zájezdu
do severovýchodní Anglie pro žáky 4. až 7. ročníku AG
(od neděle 5. června do soboty 11. června 2011)

Konání:
14. ledna 2011 v hovorně AG v 16.30 hod.

Jak už jistě víte, letos v srpnu se uskuteční setkání mládeže se svatým otcem Benediktem XVI. v Madridu. Kdo by chtěl tímto způsobem společně reprezentovat naší školu, nechť kontaktuje školního kaplana do konce února.

Přátelé,
v 311 bude 18. 1. na programu večer Dita Saxová. Srdečně zdraví Marie Kf

V úterý proběhlo na naší škole školní kolo OCJ, zde můžete zhlédnout výsledkovou listinu.
Všem zúčastněným gratulujeme a postupujícím držíme palce do dalších kol (proběhnou v březnu) a děkujeme za reprezentaci. Marie Kroftová

Rok 2011 je po delší odmlce (od roku 2008) na území České republiky na zatmění skutečně bohatý. Hned 4. ledna v dopoledních hodinách došlo k částečnému zatmění Slunce (z celkových 4, které v tomto roce nastanou, jediné, které bude z území ČR pozorovatelné). Při tomto zatmění Měsíc zakryl přibližně 79 procent slunečního průměru.

Již od začátku zatmění v 08:05, přes maximum zatmění v 09:25 až ke konci v 10:52 bylo možné tento úkaz vidět přímo na střeše Arcibiskupského gymnázia, kde je v kopuli umístěn kvalitni teleskop. Pozorování byl rovněž přítomen odborník, Jan Starý z oddělení Meziplanetárni Hmoty v Astronomickém Ústavu Akademie Věd České Republiky na hvězdárně v Ondřejově.

ZVADLO Zima - léto 2011
Rozpis akcí na příští půlrok.


Školní kolo olympiády z anglického jazyka pro vyšší gymnázium proběhne v pondělí 24. ledna 2011 v učebně 302. Všichni zájemci nechť se laskavě přihlásí u I. Hajičové osobně (kabinet 524) nebo e-mailem. Uzávěrka přihlášek je středa 19. 1. v 10.15 pro osobní, v 8.15 pro elektronické. Je třeba uvést jméno, příjmení a třídu. Do soutěže se nemohou hlásit studenti z bilingvních rodin nebo ti, kteří pobývali dlouhodobě v zahraničí.

Živly byly dost proti, ale běžkaři nevyměkli a jeli i opékali
(Trasa: Osov u Hostomic 360 m n.m. - Studený vrch 660 m n.m. - Stožec - Všeradice; 18km.) Po loňské zdařilé výpravě do vojenských Brd byl i letos vypsán zimní podnik pro běžkaře a po řadě týdnů krásné zimy to vypadalo nadějně.

V úterý 11. 1. proběhne školní kolo OCJ.

Ředitel Arcibiskupského gymnázia a studenti oktáv
sv Vás dovolují pozvat na

XVI. MATURITNÍ PLES

konaný ve čtvrtek 17. února 2011 od 20 do 02 hodin
v Národním domě na Vinohradech.


Ve čtvrtek 6.1. ve 12.00 hod. bude ve velké školní kapli slavena mše se společným zpěvem lidových koled.

Školní klub a astronomický kroužek Vás zve na ČÁSTEČNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE do školní kopule.

Přátelé,
v 311 bude 4. 1. na programu večer Marketa Lazarová. Srdečně zdraví Marie Kf

Mírně zahřívací podnik pro skalní běžkaře.