IV. B na H. IBSENOVI

Téma: 

IV. B v DIVADLE V CELETNÉ na H. IBSENOVI: BRAND/OHEŇ
návštěva divadelního představení - úterý 8. března 2011

Po návštěvě slavnostní večerní premiéry filmu Nikolasova rodina v Paláci kultury, kde byl osobně přítomen dokonce sám 101 letý sir N. Winton (který potom i promluvil) a jeho děti, náš bývalý prezident Václav Havel, někteří členové vlády a další celebrity a kde se to Excelencemi jen hemžilo, jsme my, kvarta B, s paní prof. V. Pabištovou tentokrát zhlédli v komornějším prostředí, a to v Divadle v Celetné představení H. Ibsena Brand/Oheň. V úterý 8. března 2011 s námi v hledišti byla i paní H. Maciuchová.

Strhující podívaná od Henrika Ibsena proběhla pod taktovkou režiséra pana Štěpána Pácla. Příběh vyprávějící o mladém knězi a jeho duševním vývoji nás již od začátku zaujal. Mladý kněz Brand (Miloslav König) se vydává na cestu vedoucí k pochopení sebe samého a přijetí jinakosti druhých lidí, cizích názorů, jiných postojů. Kněz, řídící se heslem všechno nebo nic, na svých toulkách narazí na rodnou ves a s dobrými úmysly se zde rozhodne zůstat, změnit obyvatele k lepšímu a ukázat jim cestu k Bohu.

Ctižádostivý a ambiciózní mladý muž však pochopí, že je příliš tvrdý a jeho nároky jsou příliš vysoké. Smrt syna Alfa, posléze utrápení manželky Agnes (Lucie Štěpánková), nedokázající se smířit se smrtí malého synka, nepřijetí vlastní matky a přílišná tvrdost k lidem v jeho okolí ho přivádějí až na pokraj sil. Na konci umírá pochopiv, že jeho názory byly příliš striktní a svazující pro lidskou bytost.

Zajímavá inscenace, poutavý příběh a výborné herecké obsazení vytvořilo zážitek hodný zamyšlení.
Ač na nás druhý den doléhala na nulté hodině únava, doufáme, i když už jsme letos na jedné hře, tehdy komedii, byli, že tato návštěva divadelního představení nebyla poslední.


Za kvartu B: Sarah Horáková a Christina Soukupová