Sexta B v DOXU

Téma: 

Martin Parr - Assorted Cocktail

V době vrcholného utrpení oktavánů a asistujícího profesorského sboru se zbytku školy nabízí možnost vyrazit na různé výlety, přednášky, výstavy a podobné. Stihli jsme poslední den výstavy Martina Parra, jednoho z fotografů Magnum Photos (ve svých lepších dnech pořádal Obecní dům výstavy Wernera Bischofa a Roberta Capy... kdeže loňské sněhy... prostě dobře že má Praha DOX...)

Průkopník digitální fotografie se soustřeďuje na několik témat, sjednocuje je zájem o fenomén střední vrstvy. Middle class doma v Anglii, zejména v příšerných přímořských resortech, middle class telefonující, krmící se (povětšinou nechutnostmi, zato s chutí), bavící se, ve dvojicích nudící se, middle class na cestách po světě. Pozoruhodné výjevy - turisté jako by víc stáli o suvenýry a vlastní fota typu já a Eiffelka než o navštívená místa samotná.

Další téma jsou národní symboly - viděli jsme ukázku těch britských, německých, vytracených mexických a to nás pak přivedlo k námětu naší dílny - k českému stereotypu. Dvojice měly zobrazit hlavu - břicho - levou ruku - pravou ruku - analogicky nohy imaginárního stereotypního Čecha/muže, části pak poskládat a slepit. Zůstal pak na jedněch dveřích, s oblíbenými pochutinami, idoly i ponožkami do sandálů, s dávkou agresivity i manuální zručnosti, dá-li se tak nářadí v levici interpretovat.

Byl to takový zajímavý doplněk k národním literaturám 19. století a svítání střední vrstvy.

Bohatší obrazový materiál zhatila záludná pohybová neostrost zobrazovaného, ale aspoň něco. (Díky Danovi...)

Zapsala/zorganizovala Martina Moravcová