Státní maturity na AG - 95% zkoušek vyšší úrovně

Téma: 

Za nejvýraznější úspěch Arcibiskupského gymnázia spjatý s letošními státními maturitami považujeme skutečnost, že v 95% případů volili naši maturanti dobrovolně obtížnější zkoušky vyšší úrovně (a úspěšně je zvládli).

Stejně jako maturanti ze všech jiných středních škol mohli si letos i naši oktaváni vybírat u každé ze svých 2 státních zkoušek mezi úrovní základní a vyšší. Tato volba byla čistě věcí studentů a nikdo nemohl být k výběru vyšší nebo nižší úrovně nucen. Vybrat si vyšší úroveň přitom letos nepřináší takřka žádnou konkrétní výhodu. Maturanti si snad mohli říkat, že a) uznají-li v budoucnu vysoké školy vyšší úroveň maturity při přijímání studentů a zároveň b) nedostanou-li se letos čerství absolventi gymnázií na vysokou školu, na kterou by se dostat chtěli, mohla by se jim v budoucnu vyšší úroveň maturity hodit. Tato kalkulace, zatížená několika výraznými kdyby, popisuje to jediné, aspoň trochu hmatatelné plus, které letos výběr těžší zkoušky přinesl.

Proč si tedy naši studenti hromadně komplikovali život těžší zkouškou vyšší úrovně, když mohli letos klidně sáhnout po zkoušce jednodušší a těšit se na snadné jedničky? Asi nezbývá než chápat jejich volbu jako projev zdravého sebevědomí. A také oprávněného pocitu, že osm let potýkání se s dost náročným studiem přece nemá smysl zakončit lehkou zkouškou základní úrovně. A obou těchto věcí si já i moji kolegové velmi ceníme.

95% těžších maturitních zkoušek snad přispělo i k našemu výbornému umístění na žebříčku středních škol, zveřejněném včera MŠMT. Jakou roli přesně vyšší zkoušky při výpočtu hrály a jak byly započítány oproti zkouškám základním, to bohužel nevíme. Vzorec výpočtu, podle nějž byl žebříček sestaven, zatím nebyl zveřejněn. Vnímáme jen, že 95% je hodnota výrazně vyšší než u jiných škol, o nichž v souvislosti se státní maturitou máme informace, a chceme se s vámi o tuto radost podělit. A ještě jednou pogratulovat na dálku všem letošním absolventům AG. I jejich učitelům.

Bohu díky!

Richard Mašek, ředitel školy

Podrobněji o škole i úspěchu u státních maturit hovořil ředitel školy 16. července 2011 na Českém rozhlasu 1 - Radiožurnál v pořadu Doteky víry.