O Jihozápadních ozvěnách 15.-19.8.2011

Letošní prázdninové cykloputování začalo netradičně: žádný vlak, jelo se přímo z Prahy. Inspirací byl začátek poutní Svatojakubské cesty, kterou po dávné trase z Čech podnikl Zdeněk Susa na etapy v letech 1991-96. První naší ozvěnou byla tedy ještě nedávná cesta malé skupiny z AG do Santiaga de Compostela v r.2008 - tam ve Španělsku jsme čerpali z posledních kapitol knížky Z.Susy, zatímco letos jsme si četli z jejího začátku.

Další ozvěny se rozezněly hned za Prahou na místech navštívených při různých víkendových akcích AG. Ještě dál na jihozápad se pak připomněly i větší podniky na kolech, hlavně Ze Záhrobí do Nebes 2007 (více pamětníků) a seriál ČESKÉ KOLO 2001-05 kolem ČR (1.díl Aš-Sušice 2001; už jen 1 pamětník).

Tak jako dosud vždy byla i letošní kola pohodová - určitě nejvíc díky účastníkům samotným, kteří si dovedli užívat ježdění i táboření, krajin i večerních ohýnků. Nebylo to letos bez deště ani bez závad, vedra uprostřed týdne si také vybrala svou daň, ale všechno se to nějak zvládlo a celkový dojem zůstává veskrze příznivý.

Trasa: Zličín - Sv.Jan p.Skalou - údolí Kačáku a Berounky - Králův Dvůr (4hod deště) - Suchomasty - Neumětely (hrob Horymírova Šemíka) - Lochovice - Hořovice - Komárov - Sv.Dobrotivá (klášter) - Strašice - Dobřív (hamr, koupání) - Mirošov - Lopata (zříc.) - Nezvěstice - pod horou Bzí - kolem Přeštic - Roupov (zříc., koupání) - Merklín - Ježovy (výpomoc na brambořišti) - Švihov (filmaři na hradě) - údolím Poleňky - Kdyně - Všeruby - Česká Kubice - Domažlice; celkem 242 km, nejvíc za den 63 km, nejníže ústí Kačáku 211 m, nejvýše před Kdyní 585 m, nejrychleji 67,8 km/h.

Průřez fotkami zde, všech 182 obrázků viz http://beta.arcig.cz/~lauschmann ;

za všechny účastníky tímto děkuji vyšším mocnostem za laskavou přízeň po celou dobu putování!

Zdeněk Lauschmann