Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA

Matěj Kincl strávil jeden školní rok na Indian Springs School v Birminghamu ve státě Alabama v USA.

 

Co vás motivovalo k tomu, studovat v zahraničí?

Táta byl v roce 1990 na výměnném pobytu v USA a v podstatě celé dětství jsem poslouchal o tom, jak to pro něj byl zlomový a formativní zážitek. Když jsem pak viděl na instagramu Bakala foundation příspěvek o tom, že dávají na takové výjezdy stipendia, řekl jsem si, že bych to mohl zkusit.

Už tehdy jsem také zvažoval, že bych šel na vysokou školu do zahraničí, usoudil jsem tedy, že by mě na to zahraniční střední škola mohla dobře připravit. Počítal jsem také s vylepšením úrovně své angličtiny (což se stoprocentně splnilo) a možná s obecně vyšším standardem vzdělání v USA než u nás.

Co bylo od výjezdu s nadací potřeba?

Musel jsem napsat několik kratších esejů o dvou stech slovech, motivační dopis na pět set slov, a opatřit si tři doporučení od vyučujících na AG. Nakonec jsem psal nárazovou esej a absolvoval pohovor. V podstatě šlo o to, aby mě poznali jako člověka, týkalo se to nejenom mých studijních charakteristik, ale i způsobu, jakým trávím svůj volný čas, jaké mám vztahy, a podobně.

Jak dlouho dopředu se musí výjezd zařizovat?

Nevím, jestli bych to měl říkat, ale já posílal přednášku dva dny před termínem. Během týdne a půl jsem terorizoval učitele, aby mi napsali doporučení, nervoval rodiče, nespal jsem, psal jsem eseje...

Správně se to má řešit měsíce před deadlinem, který byl pro výjezd v srpnu 1. prosince.

Jak v Indian Springs probíhal zápis předmětů?

Mají tam obecné kategorie předmětů: matika, historie, věda, angličtina. V jejich rámci si volíte šest až sedm konkrétních kurzů. I když jsou to jen čtyři kategorie, výběr je velký.

Skládal jste na zahraniční škole zkoušky?

Dělal jsem Advanced Placement. To je něco jako maturita, jde o rok intenzivní výuky a na konci zkoušky. Když to napíšete dobře, občas dostanete i kredity na VŠ a k výsledkům se při přijímačkách přihlíží. Odehrává se to mimo střední školu, není to provázané s hodnocením tam.

Dělal jsem i středoškolské zkoušky z matiky. Zbytek byl v rámci AP.

Taky jsem psal SAT, test, kterým si univerzity ověřují vhodnost studentů. Doporučuji to všem středoškolákům, jde si to napsat i tady v Česku. Rozšiřuje to vaše možnosti, když chcete studovat VŠ v zahraničí a stojí to asi šedesát amerických dolarů. Studijní materiály k tomu jsou zadarmo na internetu, je to tedy celkem dostupné. Já jsem neměl v USA takové výsledky, jak bych si přál, budu teď tím pádem dělat SAT znovu.

Jak se vaše škola v Alabamě lišila od AG?

Často se říká, že školství v USA je úplně jiné než v Česku. Mně to přijde jako mýtus, ale nějaké rozdíly samozřejmě jsou.

Výuka je tam víc konverzační a méně o přijímání výkladu a psaní poznámek. Víc než to, ŽE něco nějak je, se naučíte PROČ to tak je. Netráví se tam ve škole tolik času, o to větší důraz se ale klade na mimoškolní aktivity. Každopádně tak zásadní rozdíl oproti AG jsem tam nezažil, u nás také není všechno jenom o biflování.

Učebnice a pod. jste dostal, nebo si je musel koupit?

Všechny školy, kam se jezdí přes stipendia Sanderson a Lindfors materiály studentům dávají, plus mají knihovnu. Myslím, že jsem si kupoval přesně dvě knihy. Někteří studenti na nákup učebnic dostanou příspěvek.

Jak vypadala na Indian Springs snaha o integraci nových studentů?

Studoval jsem na internátní škole, z asi stovky studentů nás bylo sedm zahraničních. Poznávacích akcí tam bylo hodně; prohlídky města, hokej, bowling, americký fotbal, arcade... všechno, co se dá čekat při školném 65 000 dolarů za rok. Škola organizuje hodně mimoškolních aktivit, sportovní týmy, debatní tým - takže studenti jsou stmelení a tvoří dobrý kolektiv.

Dopravu jste si platil sám?

Se Sanderson stipendiem si musíte platit letenku sami, ale pro nízkopříjmové studenty existuje i možnost proplacení dopravy.

Co všechno mohou stipendia od Bakala Foundation pokrývat?

Stipendium vám může pokrýt v podstatě všechny náklady, pokud vás vyhodnotí jako vhodného kandidáta a zároveň si zahraniční pobyt nemůžete dovolit.

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu (např. povolení k pobytu)?

Hodí se mít studentské vízum. To jde rychle vyřídit na americké ambasádě v Praze, ale nemělo by se to nechávat na poslední chvíli...

Jaké jste využil zdravotní pojištění?

Pojištění si platí student sám, ale opět je možnost podpory od Bakala foundation, pokud je to nutné. Moje pojištění GeoBlue stálo cca 1500 dolarů.

Směl jste v USA mít třeba brigádu?

Práce není studentům v tomto programu povolena.

Jak jste trávil svůj volný čas?

V Indian Springs není tělocvik jako předmět, ale máte povinnost být členem nějakého školního sportovního týmu. Takže jsem závodně běhal, plaval a hrál bowling. Taky jsem hodně hrál na klavír a zpíval ve sboru. S tím jsme dokonce byli na turné v Texasu za které mi škola zaplatila. Taky jsem se tam účastnil tzv. mock trial, což je kompetitivní simulace soudního řízení z pohledu právníků. I přes to, že jsme byli tým úplných nováčků, dotáhli jsme to na state competition. Kamarádka se dostala dokonce na národní úroveň a skončila na 7. místě z celých USA.

Jaké jste používal bankovní služby?

Používal jsem normální dolarový účet od ČSOB.

Jak probíhal návrat na AG z hlediska uznávání předmětů?

Dělal jsem rozdílovky z Češtiny, Matematiky, Biologie a Němčiny.

Měl byste v budoucnu zájem o další zahraniční pobyt, studium nebo práci v zahraničí?

Stoprocentně, určitě. Zrovna teď jsem se vrátil z přijímaček na Oxford, ale úplně nejradši bych se dostal na Princeton.

Co jste po absolvování pobytu nejvíce ocenil?

Hodně mi to rozšířilo obzory. Na americké střední škole vám učitelé servírují příležitosti, jak se v předmětu rozvíjet. Po návratu mě to ponouklo k tomu začít takové příležitosti vyhledávat. A ony jsou všude, jen to chce se dívat. Taky jsem byl víc tlačený dělat věci ve svém volném čase. Uvědomil jsem si, kolik ho mám, a že když ho jenom promrhám, je to vlastně taková prázdná existence.

Setkal jste se během pobytu s nějakými závažnými problémy?

Ne, ani se mi nestýskalo, přišlo mi to úžasný.

Máte nějaká doporučení pro Vaše následovníky?

Snad jenom zapomenout na český politicky nekorektní humor, to se v USA naprosto netoleruje.

Zažil jste ještě v nějaké oblasti nějaký kulturní šok?

Ceny v obchodech jsou psané bez DPH, takže dokud si s tím nezvyknete počítat, jste u kasy překvapení, kolik vlastně platíte. Ale obecně doporučuju si nepřepočítávat ceny zboží na koruny. Prostě je v USA všechno dražší, nesmíte se tím trápit, protože byste si pak nemohli nic koupit.

Jak snadno jste se znovu začlenil do původního kolektivu po návratu domů?

Bylo to bez problému, možná i proto, že jsem obecně spíš introvert. A s blízkými kamarády jsem byl celou dobu v kontaktu online, takže jsem snadno navázal.

Pokračují nějakým způsobem vztahy, které jste v navázal v zahraničí?

Ano, dokonce jsem teď letěl do USA na oslavu Díkůvzdání.

Co bylo jiné, než jste očekával?

Bylo jednodušší si najít kamarády, než jsem čekal. Američané jsou velmi otevření a chtějí vás zapojit. Myslel jsem si, že nebudu sportovat. Říkal jsem to první den trenérovi, že já a sport nejdeme dohromady. Nakonec jsem byl ve školním běžeckém, plaveckém i bowlingovém týmu. Trenér mi to připomínal pokaždé, když mě viděl na soutěži.

Co byste vy sám napodruhé udělal jinak?

Přihlásil bych se o rok dřív, takže bych vyjel v sextě. Líp bych se pak doma zase adaptoval před maturitou. V oktávě se píše DSD a Delf, tak bych se na ně připravil ve větším klidu. Kromě toho bych měl čas na stáž na Akademii věd, více přípravy na SAT a další mimoškolní výdobytky.

A ještě něco - zvlášť kvartám doporučuji zkusit Davis scholarship od Bakala foundation. Je tam možnost 2-3 let v zahraničí a finanční podpory na VŠ.





- Jan Parolek

Galerie: 
Obrázek k článku Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA
Obrázek k článku Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA
Obrázek k článku Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA
Obrázek k článku Studium v zahraničí - Matěj Kincl, USA