Zpráva ze setkání s pplk. JUDr. MILOSLAVEM DOČEKALEM

Téma: 

SETKÁNÍ sext a septim AG s policejním radou pplk. JUDr. MILOSLAVEM DOČEKALEM - ZPRÁVA

V úterý 16. února 2010 se studenti obou sext a septim, v rámci prevence patologických jevů, zúčastnili v Divadle U Hasičů setkání s emeritním policejním radou pplk. JUDr. Miloslavem Dočekalem. Pan pplk. pracoval jako šéf oddělení zabývající se násilnou trestnou činností na 1. sekci kriminální policie, byl členem Asociace Mezinárodní policie a Bílého kruhu bezpečí. Tématem byl islám, terorismus a kriminalita.

Pan dr. Dočekal měl po sedmatřiceti letech práce u Policie ČR co říct. Co se islámu a terorismu týče, především nám připomněl nutnost rozlišování mezi podstatou islámu jakožto náboženstvím a fundamentalismem, tedy mezi dvěma často spojovanými až zaměňovanými pojmy. Většinu přednášky však tvořilo téma kriminality. Pan pplk. Dočekal nás seznámil se současnou situací čím dál tím více se snižujícího věku pachatelů, zmínil se o věkové hranici trestného činu a doplnil i příběhy, které jej během práce u policie nejvíce oslovily. Dále nastínil problém existence nejrůznějších mafií vyskytujících se v České republice. Nezapomněl nám také zopakovat zásady bezpečnosti a poskytl několik rad, jak se zachovat v případě ohrožení. V povídání nechyběly ani humorné historky provázející náročnou práci policejního rady.

 Dá se tedy říct, že pan dr. Dočekal svým vyprávěním poučil, poradil i pobavil. Děkujeme.

V dubnu se naši spolužáci z nižších ročníků zúčastní setkání s novinářem, spisovatelem, scénáristou a dnes už i politikem Radkem Johnem. Tak jsme zvědavi, co se dozvědí.

Za posluchače - Tereza Cachová, VII. A