MENE TEKEL - výtvarná soutěž na téma Totalita, zlo, násilí

Téma: 

V pondělí 25. února 2008 se konala v křížové chodbě Karolina vernisáž mezinárodního výstavního projektu Totalita v kontextu evropských zemí.

Součástí vernisáže bylo také vyhlášení vítězů výtvarné soutěže základních a středních škol na téma Totalita, zlo, násilí.
Studenti 5. B - Marian Boubel, Martin Pola, Jan Řehák a Jan Šebík - získali 2. místo ve II. věkové kategorii za plakát Stop totalitě, který vytvořili pod vedením profesorky výtvarné výchovy Ivany Kafkové. Akce proběhla pod záštitou prof. Václava Hampla, rektora UK, MUDr. Zuzany Roithové, poslankyně Evropského parlamentu, a Ing. Marie Kousalíkové, náměstkyně primátora hl. m. Prahy. V průběhu vernisáže poskytli ocenění studenti AG krátký rozhovor reportérům České televize (natočené materiály by měla ČT odvysílat na podzim tohoto roku v rámci nově připravovaného dokumentárního cyklu Vzkaz - v díle věnovaném paní Naděždě Kavalírové, předsedkyni Konfederace politických vězňů).

Většina návštěvníků vernisáže se poté zúčastnila manifestace na Staroměstském náměstí, kterou svými projevy z balkonu paláce Kinských zahájili předsedkyně KPV ČR Naděžda Kavalírová, premiér ČR Mirek Topolánek a primátor hl. m. Prahy Pavel Bém. V programu, jež uváděl Mgr. Daniel Herman, mohli účastníci vyslechnout mimo jiné také ukázky muklovské poezie. Symbolickou očistu místa provedl na závěr manifestace synodní senior Československé církve evangelické Joel Ruml.

Text: Hana Almerová