Angličtina na Moravě

Jak jste byli již informováni v předchozí zprávě motivující k účasti, přes poslední únorový víkend proběhl debatní turnaj ve vzdálené enklávě pražské –⁠ Brně. Za naše gymnázium se vydalo řečnicky zápolit celkem pět debatérů, z čehož jsme postavili jeden tým a do jednoho se zapojili. A ježto je zbytečné vyprávět o technických detailech naší cesty, zmiňme pouze teze, tedy kontroverzní tvrzení, o nichž jsme debatovali. Předně teze o změně daňového systému v naší vlasti, kterou jsme si připravovali již cestou; jinak nepřipravená tvrzení o kontaktování mimozemské civilizace, zkracování trestů pro zločince účastnících se zdravotních výzkumů nebo o placení voličům za účast ve volbách. 

Sobotní večer byl z pozic organizátorů vyplněn retro kvízem pro pamětníky druhé poloviny dvacátého století. My, mírně indisponováni výškou věku, jsme správné odpovědi museli pouze odhadovat. Nebylo tedy divu, že soutěž o céčkách, Velorexu, magneťáku, rádiovce a Karlu Gottovi vyhráli jedni ze starších rozhodčí. 

Výsledkem našeho snažení byly dvě vyhrané debaty týmu Kašparů, ale co je podstatnější, tým Svobodné město Gdaňsk se i díky naší reprezentantce – ano, je to Kamila – dostal do celorepublikového anglického finále. 

Ač jsme se do Brna, kde na autobusovém nádraží zvoní naše školní zvonění, málem nedostali kvůli zpoždění jednoho z členů a časové prodlevě, jakou autobus nemohl na Florenci prostát, doporučujeme toto město s nejkratší linkou šaliny a 380 tisíci obyvateli k návštěvě. A především doporučujeme kontaktovat Kamilu Bejšovcovou nebo kohokoli z debatního klubu a zapojit se tak do krásné aktivity plné rétoriky, schopnosti kritického myšlení a argumentace. 

Závěrem, snad jen mimoděk, nebojte se mluvit i v cizích jazycích, natož v nich debatovat. Nabydete znalosti mnohých ustálených obratů a široce zdokonalíte svoji slovní zásobu. Motivací vám budiž i to, že jsme to přežili jako tři angličtinářští hotentoti (naše třídní potvrdí.)

Za účastnící se tým Kašparů a celkovou výpravu AG zapsal

Vojtěch Stluka, 5.B

 

Projekt je realizován s podporou městské části Praha 2.

Obrázek k článku [node:title]

Galerie: 
Obrázek k článku Angličtina na Moravě
Obrázek k článku Angličtina na Moravě
Obrázek k článku Angličtina na Moravě
Obrázek k článku Angličtina na Moravě
Obrázek k článku Angličtina na Moravě