Úspěchy v Matematickém náboji

Téma: 

V pátek 21. 4. se v několika (nejen) evropských městech uskutečnila skupinová matematická soutěž Náboj. S naším týmem septimánů jsme se tedy vydali změřit síly s vrstevníky nejen z České republiky, ale i například Polska, Německa nebo dalekého Íránu. Jedno vítězství jsme měli prakticky zadarmo - Praha obsadila první příčku v počtu zúčastněných týmů. K soutěži se na Chodově sešlo 100 pětičlenných skupin v každé ze dvou kategorií (Junior - žáci kvint a sext/prvních a druhých ročníků SŠ, Senior - ostatní žáci středních škol). I přes veliký počet lidí byla soutěž dobře zorganizovaná a všichni jsme si ji užili. Nejdůležitější (a nejzábavnější:-)) část - 2 hodiny počítání příkladů - byla doplněna například zajímavou přednáškou o řešení jedné z obtížných úloh, která nám zkrátila netrpělivé čekání na výsledné pořadí.

Nakonec jsme skončili 27. ze 135 týmů v ČR, s čímž jsme byli velice spokojení. Dokonce se nám v celosvětovém měřítku povedlo získat krásné 125. místo z 468 - stupně vítězů to nejsou, ale co víc si matematik může přát, než umístění, které je třetí mocninou prvočísla?

Moc také gratulujeme juniorskému týmu AG, který se ve své kategorii celosvětově umístil na úžasném 73. místě (ověření prvočíselnosti necháváme jako cvičení čtenáři). Doufáme, že se nám příští rok podaří se Náboje znovu zúčastnit, i když bude maturita neodbytně klepat na dveře.

Každopádně tuto soutěž moc doporučujeme všem spolužákům, které aspoň trochu baví matematika nebo kteří si chtějí procvičit logické myšlení. Pokud z nižšího gymnázia znáte například MaSo, tak toto je v podstatě jeho obdoba pro SŠ, neboli u nás vyšší gymnázium. Zúčastnit se může prakticky každý, příklady (většinou...) nevyžadují znalosti překračující běžnou středoškolskou látku. Pro zájemce přikládám odkaz na stránky soutěže:-) - math.naboj.org

Moc děkujeme paní profesorce Jaworské za pomoc s organizačními záležitostmi a doufáme, že tento Náboj nebyl náš poslední.

Za septimánský tým Markéta Kalendová, 7.A

Galerie: 
Obrázek k článku Úspěchy v Matematickém náboji