Je libo světlemodrou čokoládu?

„Jak dostat ze 3D tiskárny barevnou čokoládu, jak se lépe vyjadřovat v češtině i v cizích jazycích… Zajímá mě spousta věcí,“ vysvětluje Kamila Bejšovcová ze septimy A, která se chce kromě jiného s týmem dalších mladých badatelů zapojit do Talnetu s projektem „barvení tištěné čokolády“.

Čokoláda ze 3D tiskárny už si našla cestu k zákazníkům a rodinná firma 3D čokotiskárna se rychle rozvíjí. Nové a zajímavé prvky, jako je právě například barva, by mohly tištěnou čokoládu posunout zase o něco dál. Vypadá to možná jako zábava a hračka, ale bude to pořádný oříšek. Barvy musejí být nejen příjemné pro oko, ale samozřejmě také zdravotně nezávadné, ideálně přírodní. To bude první úkol pro Kamilin badatelský tým – zamyslet se nad tím jaké suroviny použít.

Proč se rozhodla zabývat se tímto tématem právě v rámci Talnetu? „Talnet je aktivita pro studenty, kteří se zajímají o nevšední problémy a chtějí se s nimi chytře vypořádat,“ vysvětluje Kamila, která už zkušenosti s Talnetem má. Minulého ročníku se účastnila v roli členky badatelského týmu. Teď by měla mít jeden takový tým na povel. Talnet je, jak už název napovídá, sítí pro talentované studenty, kteří se nespokojí s vysvětlením, že něco zkrátka funguje, ale chtějí vědět jak a proč a chtějí si to zkusit. Talnet je program plný seminářů a společných badatelských setkání, přejme tedy Kamile i všem ostatním zvídavým studentům, aby jim Covid-19 práci na projektech nepřekazil.

Kamiliny zájmy se ale neomezují pouze na přírodní vědy. Je také členkou Česko-německého fóra mládeže. To je uskupení mladých lidí z Česka a Německa, kteří se v národnostně smíšených pracovních skupinách zamýšlejí nad různými aktuálními tématy a problémy a společně pro ně vymýšlejí a navrhují různá řešení.

Kamila se například chce podílet na přípravě deskové hry, která by měla zajímavým a akčním způsobem ukázat česko-německý svět „od zeměpisu po kulturu.“ Kamila si program pochvaluje, protože jí umožňuje setkávat se s ostatními českými a německými studenty z různých škol a oborů, ale také navštěvovat zajímavá místa v Česku i v Německu. „Program je pro mě oknem do světa za hranicemi.“ dodává Kamila.

Dobře mluvit a prezentovat se, je pro Kamilu důležité jak v němčině, tak v rodném jazyce, proto se připojila nejen k výše zmíněnému Fóru mládeže, ale pracuje na sobě i v debatním kroužku: „Určitě je pro mě jednodušší napsat text než mluvit před lidmi. Vím, že na tom potřebuju pracovat, tak jsem se rozhlédla po internetu a zjistila, že existuje něco, co mě může posunout. Ve škole sice čas od času musím nějaký svůj projekt prezentovat, ale debatní kroužky fungují na týdenní bázi. A to, že je pravidelný trénink důležitý, vidím sama na sobě.“

„Kovidová“ situace není pro nikoho z nás lehká. Kamila si vybrala aktivní přístup: „V době lockdownu, kdy bylo všechno zavřené, jsem získala docela hodně času a chtěla jsem ho nějak smysluplně využít. Během pandemie jsem si uvědomila, že nemusím čekat na to, co mi kdo zadá za úkoly, ale že toho můžu mnohem víc udělat já sama.“

Kamile tedy děkujeme za inspiraci a přejeme ve všech projektech hodně úspěchů.

Galerie: 
Obrázek k článku Je libo světlemodrou čokoládu?