Jarní MaSo

Téma: 

Jarní MaSo

se konalo ve středu 11. května 2022 na několika místech České republiky, konkrétně na dvou místech v Praze, dále pak v Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Písku a v České Lípě. Naše dva týmy soutěžily v Praze na Karlově s dalšími 42 týmy. V celé České republice se soutěže zúčastnilo 231 týmů.

Tým Arcig1 ve složení Veronika Menšíková, Tomáš Mácha, Jiří Rousek a Anna Hrušková se umístil na Karlově na 7. místě a na 31. místě v rámci celé ČR. Tým Vier Fleischpflanzerln ve složení Martin Kožený, Matěj Krušina, Karel Křivánek a Taťána Plačková získal na Karlově 14. místo a 71. místo v rámci celé ČR.

Soutěžícím blahopřejeme ke skvělým výsledkům a přejeme spoustu dalších zážitků s matematikou.

 

A jak viděli jarní MaSo soutěžící?

Ve středu 11. května jsme se zúčastnili matematické soutěže MaSo, která je organizovaná studenty Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s matematickým korespondenčním seminářem Pikomat. Letošní jarní MaSo proběhlo konečně opět tradiční formou a tedy prezenčně. V 8:25 jsme se sešli ve vestibulu školy a společně vyrazil na Matfyz Ke Karlovu. Letošní legendou bylo sbírání známek. Hra začala v 9:50 a trvala 90 minut, během kterých jsme počítali zajímavé úlohy, a tím získávali peníze pro hraní doprovodné hry – účastnění se aukcí a nakupování známek a kolekcí. Všichni jsme si to moc užili (po dlouhé době s tou pravou atmosférou MaSa).

(Veronika Menšíková)

 

Je 8:25 a my se pomalu scházíme ve vestibulu školy. Někdo přichází přímo z metra, někteří zodpovědní studenti sbíhají dolů po schodech po prvních deseti minutách dějepisu. V půl vyrážíme směr Matfyz na Karlově. Ve třídě, kde se soutěž koná, již panuje živá atmosféra a my se usazujeme do třetí lavice. Předběžně si pročítáme pravidla a svačíme. Je 10:00, soutěž začíná! Stáváme se sběrateli známek. Za peníze získané za vyřešení příkladů si v burze kupujeme známky, za něž pak získáme body do soutěže. Nejde však jen o to, nasbírat jich co nejvíce, ale za zkompletování různých kolekcí získáme body další. Zatímco Matěj a hlavně Táňa se soustředí zejména na kupování známek a sledování burzy, já s Karlem horlivě počítáme příklady. Ze začátku jsou poměrně lehké, ale další příklady jsou stále těžší a těžší. Vypočítáme tak nakonec 33 příkladů. V 11:30 soutěž končí a do dvanácti má počítačový systém soutěž vyhodnotit. Do té doby si sníme svačiny (mimo jiné i sušenky, které jsme dostali od štědrých organizátorů). Ve dvanáct však už napjatě čekáme na pořadatele. V první pětici vyhlášenou pořadateli se sice neumístíme, ale hlavní je, že jsme si soutěž užili. Téma se nám všem líbilo, soutěž byla dobře zorganizovaná a každému, koho alespoň trochu zajímá matematika, ji vřele doporučujeme.

(Martin Kožený)

Galerie: 
Obrázek k článku Jarní MaSo
Obrázek k článku Jarní MaSo
Obrázek k článku Jarní MaSo