Jarní MaSo

Téma: 

Jarní MaSo

proběhlo 12. května již podruhé online. Soutěžilo v něm 388 týmů z celé České republiky. Naši školu v něm reprezentovaly 4 týmy - Trojlístek, Koptík, ANLÍJA a KIA. Poslední dva jmenované týmy tvořily studentky prim.
 
Největšího úspěchu dosáhl tým Trojlístek (Kateřina Menšíková 2.A, Veronika Menšíková 3.B a Marie Horáková 4.A), který obsadil 25. místo. Tým Koptík (David Daniel Elleder, Vojtěch Martin Kašpar a Rudolf Bloudek ze 3.B) získal 98. místo.
Studentky z primy A - tým ANLÍJA (Anna Hrušková, Jarmila Smetanová a Lýdie Čejková) - se probojovaly na 147. místo ze všech 388 týmů, v rámci svého ročníku na 3. místo z 68 týmů. Tým KIA (Kristýna Halešová, Isabella Pavelková, Anna Vitásková) z primy B se soutěže účastnil prvně a skončil na 24. místě v rámci svého ročníku.

Jak soutěž viděli samotní účastníci?

MaSo je matematická soutěž, kterou organizují studenti a přátelé Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s matematickým korespondenčním seminářem Pikomat. Samotná hra
trvá celkem 90 minut, během kterých se počítají příklady, za které se získávají body a akce, potřebné k hraní doprovodné hry. Cílem letošní doprovodné hry bylo stavět ovečce ohrádky s co největším celkovým obsahem.
Stejně jako podzimní MaSo, proběhlo i letošní jarní MaSo online. S týmem jsme se spojily přes Skype a po přečtení pravidel se dohodly na taktice doprovodné hry. Samotná hra začala v 10:00. Od té chvíle jsme se zápalem počítaly příklady a stavěly ohrádky. Hra probíhala bez větších problémů. Jediné, co na hře nefungovalo, byly barvy ostatních týmů, podle kterých mělo být poznat, zda má daný tým více či méně bodů než my. Nicméně devadesát minut počítání a stavění uteklo jako voda a my si je opravdu užily.
 
Za tým Trojlístek Veronika Menšíková, 3.B
 
Už podruhé jsme se zúčastnily matematické soutěže MaSo. V 8:30 jsme se sešly na meetu, aby jsme společně probraly taktiku, v 9:15 začal video stream, kde organizátoři znovu vysvětlili pravidla a odpověděli otázky soutěžících. V 10:00 začala soutěž. Sice jsme nešly do školy, ale i tak jsme si soutěžení naplno užily. Bavilo nás to a společně jsme se mohly radit přes meet nejen na postupu u daných příkladů, ale i na postupu u samotné hry, která se nám také moc líbila. Šlo o to stavět ohrádky kolem své ovečky, aby se mohla napást. Na konci soutěže jsme se těšily na výsledky. Jsme velice rády, že jsme se umístily na takovém místě. Všechny se určitě znovu soutěže zúčastníme.
 
Za tým ANLÍJA Jarmila Smetanová, 1.B
 
A ještě jedna dobrá zpráva nakonec.
Naše studentka Markéta Kalendová (kvinta A) se v letošním roce stala úspěšnou řešitelkou krajského kola Matematické olympiády, kategorie C a skončila na 29. místě. Blahopřejeme! (Krajského kola se účastní vybraní studenti všech pražských gymnázií a dalších SŠ, letos celkem 73 účastníků.)
 
Za matematiku
Marcela Jaworská
Galerie: 
Obrázek k článku Jarní MaSo