Výlet do budoucnosti – stačí jen kliknout

V roce 2030 budou na univerzitách promovat dnešní terciáni. Většina starších studentek a studentů už bude mít po absolutoriu a všichni tak nějak budou stát na začátku své pracovní kariéry. Jaký bude svět práce v roce 2030? A proč se vůbec ptát na to, jak bude práce vypadat za deset, a ne třeba za patnáct nebo dvacet let?

Hanka Púllová, expertka na budoucnost práce, tento časový horizont vidí jako smysluplný, protože je to, jak sama říká: „Doba dostatečně krátká na to, abychom dokázali dohlédnout většinu důležitých změn a zároveň dost dlouhá na to, abychom se na ně dokázali připravit.“

A na co se to vlastně máme připravit? Už dnešní „koronavirová“ doba ukazuje, jak důležitou roli hrají v našich životech technologie. Jejich význam bude jenom růst. Technologie ale nedokážou (alespoň v těch zmiňovaných 10 letech) nahradit lidskou kreativitu, um a komunikaci. Profese postavené na schopnosti využít potenciál lidského myšlení rozhodně porostou.

Hanka Púllová přes dvacet let radí lidem a firmám v oblasti náboru. Je autorkou projektu Jobs 2030 (https://jobs2030.com/) a výše zmíněným pomáhá najít ten správný směr. Pro naše studenty připravila on-line seminář zaměřený na budoucnost práce. Jaké profese mají na mále a budou mizet, které naopak před sebou mají budoucnost? Podívejte se na video, které pro nás Hanka připravila, nechte se vzít na výlet do budoucnosti na jedno kliknutí. Video najdete tady .

Vědět jaké profese mají budoucnost, to podle Hanky rozhodně nestačí. Důležité je také vědět, jaké mám silné a slabé stránky, v čem jsem dobrá/dobrý, jaká je moje energie. Jsem spíš ten, kdo srší nápady, nebo raději dotahuji to, co vymyslel někdo jiný; vyhovuje mi analytická práce u počítače, nebo jdu raději mezi lidi? Těch otázek je samozřejmě mnohem víc. A proč je dobré poznat sebe sama? Protože díky tomu dokážeme s větší pravděpodobností najít obor, školu a práci, které nás budou bavit a naplňovat, které budeme dělat rádi. Také proto Hanka na svém webináři probírala se studenty jeden z diagnostických nástrojů, se kterým u svých klientů pracuje.

Možná si také lámete hlavu tím, jaké jsou vlastně ty vaše silné stránky, jestli vůbec můžete studovat to, co vás baví. Možná si těmi silnými stránkami nejste tak úplně jistí, nebo máte zájmů příliš mnoho. Nezoufejte. Máme v týmu kariérního poradenství školní psycholožku Ditu Kramářovou (brzy vám ji představíme), která je tu právě proto, abyste se měli s kým poradit. Kariérní poradce Tomáš Pešek vám rád pomůže s výběrem vysoké školy. Budete-li chtít nakouknout pod pokličku profese, která vás zajímá - i s tím vám můžeme pomoct. Umíme vás propojit s odborníky z praxe, abyste se mohli ptát a rozhodnout se, jestli je to to, co doopravdy chcete zkusit studovat. Obrátit se můžete na Marcelu Grecovou a Marii Petrovovou.

Přemýšlíte-li tedy o tom, co vás čeká za pět, deset let a chcete se poradit, náš tým kariérního poradenství je tu pro vás. A také pro vás chystáme další akce. Tou nejbližší je on-line setkání na téma Jak dobře napsat životopis. Pozvánku najdete také na FB.

Marie Petrovová

Galerie: 
Obrázek k článku Výlet do budoucnosti – stačí jen kliknout