Jak se připravit na pohovor?

V průběhu webináře s personalistkou Ditou Sudovou padlo hodně otázek právě na toto téma. Představme si tedy, že váš životopis zaujal a vy se chystáte na pohovor do společnosti, ve které chcete pracovat.

  1. Opravdu tam chcete pracovat, nebo jste odpověděli na více inzerátů a tento zrovna vyšel? To se celkem snadno při rozhovoru pozná. Jestliže o dané firmě nic nevíte, netušíte pořádně, co dělá, jaké jsou její hodnoty a jediné, co jste si zjistili je, kde sídlí, tak je jasné, že vás to zase tak moc nebere. Důležité informace o společnosti zpravidla najdete na webových stránkách. Své znalosti si můžete doplnit třeba na Facebooku nebo na Linkedinu. Řada firem už pro komunikaci sociální sítě používá. Většinou se na ně dostanete přímo ze stránek.

  2. Někdy jsou firemní profily na sociálních sítích trochu Popelky, nikdo se jim moc nevěnuje. Není ovšem úplně dobrý nápad hned na první schůzce komunikaci společnosti kritizovat. Otázky jako: „Proč máte tak málo folowerů?“, nebo komentáře: „Ta šablona webovek je snad starší než internet.“ – to není styl, který vás posune dál do firmy, ale může vás naopak rychle vyšoupnout ze dveří.

  3. Buďte zdvořilí. Zdravte. Samozřejmě, že se pozdravíte s člověkem, se kterým jdete na schůzku. Dobrý dojem ale uděláte, když také zdvořile pozdravíte na recepci nebo při vstupu do výtahu (při odchodu taktéž). Otázky etikety – jak a kdy podat ruku, kdy a jak se správně posadit a spoustu dalších – probereme na některém ze seminářů, které pro vás připravujeme.

  4. Co na sebe? Dlouhé kalhoty a dlouhé rukávy. Zapomeňte na kraťasy, šortky, sandály, kratičké sukně, hluboké výstřihy, šaty a trička na ramínka. Možná časem zjistíte, že ve firmě, kde pracujete, jsou džíny a trička s krátkým rukávem běžné. Ovšem zjistíte to, až když se tam dostanete. Při výběru oblečení na pohovor buďte spíše konzervativní, košile prostě vždycky vypadá lépe než triko.

  5. Naslouchejte a neskákejte do řeči. Možná máte super pocit, protože jste si jistí, že chápete otázku a máte na ni trefnou odpověď. To není důvod vypálit ji ještě před tím, než váš protějšek zavře ústa. Skákání do řeči je zlozvyk, kterým spolehlivě vytočíte každého.



A to nejdůležitější na konec:

  • Přijďte včas, nejlépe pět minut předem.
  • Mobil si dejte do leteckého režimu.

Toto je samozřejmě jen několik základních pravidel, a protože otázek bylo opravdu hodně, připravili jsme pro vás webinář na téma: Jak se připravit na pohovor, jak udělat dobrý dojem. Přesný termín a prolink zveřejníme příští týden.

Za tým Poradenství a koordinace

Marie Petrovová

Galerie: 
Obrázek k článku Jak se připravit na pohovor?