MaSo online

Téma: 

Každoročně se naše gymnázium účastní matematické soutěže MaSo. Ani letos jsme nemohli chybět, dokonce nás reprezentovalo neuvěřitelných osm družstev. Z nich se pět družstev umístilo v první polovině, dvě družstva dokonce v první čtvrtině z celkového počtu 386 soutěžích družstev z celé České republiky.

Soutěž očima prvních tří družstev:

75. místo – studenti 3.B – Rudolf Bloudek, David Daniel Elleder, Vojtěch Martin Kašpar

MaSo je matematická soutěž, kterou pořádají studenti z Univerzity Karlovy.Cílem letošního MaSa bylo spočítat co nejvíce příkladů, díky kterým jsme mohli těžit ropu.

My, za tým Koptík, jako úcta k našemu učiteli na němčinu, jsme se ve složení Vojta, David a Ruda ve třičtvrtě na devět sešli na meetu, kde jsme společně sledovat stream na YouTube, kde vysvětlovali pravidla soutěže. Kvůli technickým problémům se servery se start soutěže asi třikrát posunul, takže jsme nakonec začínali až v 10:45. Průběh soutěže byl mírně problematický, ale my jsme si poradili. Poté jsme čekali na výsledky soutěže asi čtvrt hodiny a díky naší strategii a troše štěstí jsme se umístili lépe, než jsme předpokládali. Soutěž byla jako vždy velmi kvalitně udělaná, ale narozdíl od minulých ročníků tam chyběla ta pravá neonline atmosféra;).“

78. místo (podle příkladů 13. místo) – studentky Marie Horáková (4.A), Veronika Menšíková (3.B), Kateřina Menšíková (2.A)

Ve čtvrtek 12. listopadu jsme se zúčastnily matematické soutěže MaSo. Tentokrát soutěž proběhla kvůli vládním opatřením poněkud netradiční formou, konala se online.

S týmem jsme se spojily s menším předstihem přes Skype, abychom promyslely taktiku pro doprovodnou hru, která tvoří hlavní náplň soutěže. Jejím cílem tentokrát bylo vytěžit co nejvíce ropy. Za vyřešené příklady jsme získávaly akcie, za které jsme se mohly přesouvat po hracím poli nebo umisťovat sondy. V devět hodin začal stream na YouTube s organizátory soutěže. Znovu vysvětlili pravidla a odpovídali na naše dotazy. Soutěž měla začít v deset hodin, kvůli výpadku serveru se však začátek posunul o tři čtvrtě hodiny. Menší technické výpadky nastaly i během vlastní soutěže. Ty jsme ale v zápalu hry nějak překonaly a těch devadesát minut, co jsme počítaly, vrtaly a těžily, jsme si opravdu užily.

Už se těšíme na jarní MaSo. Snad se tentokrát sejdeme na živo. Opravdovou komunikaci přece jenom Skype nenahradí.“

126. místo – studentky 1.B – Anna Hrušková, Jarmila Smetanová, Lýdie Čejková

Online soutěž MaSo se nám moc líbila. Online verze je sama o sobě výhodou i nevýhodou. Můžeme soutěžit z klidu domova, ale mohou nastat technické problémy. Hra se musí pochválit za dobrou grafiku, pěkně promyšlený postup a milý přístup. Herní vývojáři si na soutěži museli dát hodně práce a patří jim za to velký dík. Soutěž je úžasná a určitě ji doporučujeme všem, hlavně těm, kteří mají rádi soutěžení a matematiku.“

 

Galerie: 
Obrázek k článku MaSo online
Obrázek k článku MaSo online
Obrázek k článku MaSo online
Obrázek k článku MaSo online