Tercie v kině na zeměpisném pořadu o Íránu

V úterý 22. října vyrazily tercie s paní profesorkou Truhlářovou do kina na zeměpisný pořad o Íránu. Dozvěděli jsme se mnoho užitečných informací, předně to, že obyvatelé Íránu nejsou Arabové, jak byste možná čekali, ale Peršané. Tito lidé jsou velmi hrdí na své tradice, pocházející již z prehistorie, kdy se zde nacházela mocná Persie.

Zajímavé nám také přišlo, jaké vynálezy už od starověku v těchto pouštních oblastech používají k ulehčení, či vůbec umožnění života v tak nehostinném kraji. Tak třeba si uměli vytvořit „klimatizaci“ a přivést vodu z hor umělými kanály. Díky těmto zlepšovákům se Írán dodnes řadí na první místa v produkci pistácií, datlí a rozinek na světě.

Také jsme zjistili, že je Írán domovem opravdových nomádů, kteří jsou známí především pro své tkané koberce, a že se zde potýkají s uprchlíky stejně jako my v Evropě.

Hlavním městem Íránu je od roku 1979 Teherán, ležící na severu země, kde mezi sebou kontrastují staré a moderní čtvrti.

Město Mashad je pro Íránce nejposvátnějším místem. Městem básníků je přezdíváno město Shíraz. Pouští obklopený Yazd je centrem kdysi dominantního zoroastriánského náboženství a patří k nejstarším městům na světě. A dále Isfahán, symbol islámské architektury, který je považován za jedno z nejkrásnějších měst na světě.

Na íránském území se podle odhadů nachází zhruba 10 % světových zásob ropy, což je řadí na třetí místo v její produkci. Naprostá většina těchto zásob se nachází v Perském zálivu a jeho okolí.

Zaujmou určitě i osobní zkušenosti cestovatelů s místními obyvateli či divokou přírodou, které jsme nejen viděli ve filmu, ale i slyšeli z úst tvůrců, s kterými jsme absolvovali po promítání kratičkou besedu. Tento pořad jsme viděli už podruhé a rádi shlédneme i nějaký další díl!

 

Benedikta Peterková a Marie Horáková, 3.A

Galerie: 
Obrázek k článku Tercie v kině na zeměpisném pořadu o Íránu