Pragovka – továrna na umění

Výstava se koná v bývalé továrně Pragovka, kam jsme vyrazili 23. 5. Prostory jsou hodně rozsáhlé a je zajímavé vidět výtvarné umění na tomto neobvyklém místě a ne v nějaké „obyčejné galerii“. Myslím si, že se sem hodí ale více tohle moderní umění, neumím si zde představit staré obrazy.

Mohli jsme tam vidět několik děl známých umělců jako je třeba Anna Hulačová nebo Dominik Lang. Výstava začíná v přízemí u vchodu do kavárny, kde se stojí hlava Aviatika, tedy letce, která připomíná, že v Pragovce se vyráběla také letadla. Vystavuje zde 50 současných umělců, kteří mají různorodá témata. Mne zaujal zabalený kůň, který vrtěl ocasem, a vypadal jako dárek.

Některá vystavená díla jsou z různých obyčejných věcí, které vypadají, jako by je umělci sbírali na smetišti. Nejvíc mne asi zaujaly rezavé bloky, které byly spojené spoustou modrých a růžových nití. To bylo dílo naší průvodkyně Lucie Nováčkové. Obrazy Veroniky Landy se mi zdály trochu jako obrázky malých dětí. Hodně mne zaujala řada malých postav čínského politika Mao Ce-tunga, které vypadají na první pohled jedna jako druhá, ale při bližším pohledu je vidět, že na každé je udělaná nějaká změna nebo vada, proto se asi toto dílo jmenuje Zmetci, autorem je Robert Palúch.

Na výstavě jsme objevili spoustu zajímavých názorů a reakcí na současný svět.

Po prohlídce následoval workshop. Dostali jsme za úkol výtvarně ztvárnit dojmy z výstavy. Měli jsme k dispozici barvy, látky, lepidla a mapy. Vznikly krásné abstraktní malby.

Všichni jsme si to užili a odcházeli jsme s hlavami naplněnými novými myšlenkami a otázkami.

 

Bára Součková a kolektiv 1.A

Galerie: