4.B v lese

V pondělí čtvrtého listopadu se naše třída 4.B v doprovodu pánů profesorů Málka a Hyacinta nalodila ráno do autobusu na smíchovském nádraží a nadšeně vyrazila do Rožmitálu pod Třemšínem. Kromě nevrlého řidiče autobusu proběhla cesta bez problémů. Před penzionem Panský dům, kde jsme po celý výlet bydleli, jsme se setkali s paní profesorkou Bohatou a jejím psem. Po jemně zmateném rozřazení do pokojů jsme si mohli jít odložit zavazadla do našich luxusně zařízených pokojů. Televize, velké koupelny a pohodlné postele nám naprosto vytřely zrak. Po rozkoukání následoval výborný oběd a první návštěva lesa. Na dvorku, který se nacházel za penzionem, jsme se rozdělili na dvě skupiny, v nichž jsme pracovali po celý pobyt. Auta nás poté rozvezla do lesů a mohli jsme začít s prací. Naším prvním úkolem bylo házení klestí na hromady, abychom mohli na loukách vysazovat nové stromky a větve nám nepřekážely. Po zhruba třech hodinách práce pro nás znovu přijeli páni lesníci a dopravili nás k Panskému domu. Po práci nás čekala večeře a večerní program. Na starosti si ho vzal pan profesor Hyacint. Dívali jsme se na úžasný film Gran Torino. Všem se moc líbil a někteří si dokonce na konci poplakali.

Druhý den nás ráno příjemně překvapila snídaně ve formě švédského stolu. Po dobrém jídle jsme debatovali o filmu, který jsme předešlý večer viděli. Po této aktivitě nás musel opustit pan profesor Hyacint. Místo něj přijela naše paní profesorka Košková. Výborný oběd na programu dne nechyběl. Po jídle jsme vyrazili do lesů. Vysazovali jsme stromky. Do dvojic až trojic jsme dostali sazenice, motyčku a byla nám určena řada, ve které jsme měli stromky sázet. Práci na vzduchu jsme si všichni užívali a šla nám rychle od ruky a ani déšť nás nezastavil. Po třech hodinách jsme ale byli všichni rádi, že pro nás lesníci přijeli. Večer byl věnován přípravám na Stardance, které jsme si vymysleli jako večerní program třetího dne.

Třetí den byl trochu jiný než ty dva předešlé, protože jsme do lesa vyrazili hned po snídani. Zasadili jsme zbylé sazenice, dávali jsme vlnu na stromy, aby je neožírala zvířata, házeli jsme klestí na hromady a jedna skupina se pustila do stavění domečků. Na oběd jsme se vrátili do penzionu a vyslechli jsme si plán odpoledního programu. Rozdělili jsme se do skupin po pěti až šesti a vybrali jsme si téma, o kterém jsme si měli zjistit pár informací, přičemž se všechna témata týkala Rožmitálu pod Třemšínem. Po zjištění informací jsme se vydali na procházku. Každá skupinka si vybrala nějakou památku vztahující se k jejich tématu a přednesla zbytku třídy, co si připravila. O zábavu na celé odpoledne bylo tedy postaráno. Večer byl také úžasný. Stardance se povedlo nad očekávání. Smích a krásné choreografie nechyběly.

Čtvrtý den nás čekalo překvapení. Ráno nám paní profesorka Bohatá sdělila, že nás přijede natáčet Česká televize. Všichni jsme byli překvapení a natěšení. Televize natáčela jen jednu skupinu a dělala s některými dětmi rozhovor. Druhá skupinka dokončovala domeček. Po návratu z lesa jsme se učili o vegetačních pásmech lesa. I při této činnosti nás televize natáčela. Po přednášce už reportéři odjeli, ale my jsme měli napilno. Pomáhali jsme při výzkumu o čtenářské gramotnosti, což bylo náročné a vyčerpávající, a proto jsme se potřebovali uvolnit během večerního programu. Hráli jsme spousty her a dobře jsme se při tom bavili.

Pátý den jsme šli na dlouhou, ale zábavnou procházku. Dozvěděli jsme se něco víc o J. J. Rybovi a přírodě. Po obědě jsme bohužel museli opustit Panský dům a vrátit se do Prahy.

Výlet se povedl a všichni doufáme, že se ještě někdy do Rožmitálu pod Třemšínem podíváme.

Ema Pleskačová 4.B

Galerie: 
Obrázek k článku 4.B v lese
Obrázek k článku 4.B v lese
Obrázek k článku 4.B v lese
Obrázek k článku 4.B v lese
Obrázek k článku 4.B v lese
Obrázek k článku 4.B v lese