Náš esteťák

V pondělí dne 4. 6. sešli jsme se my, umělci z řad sextánů, před učebnou výtvarné výchovy, abychom se společně vydali za dobrodružstvím do nejhlubšího nitra našeho kreativního já. Sbalili jsme vše, co jsme považovali za vhodný výtvarný materiál na naše budoucí umělecká díla a s nadšením nám vlastním jsme vyrazili směr Svatý Jan pod Skalou.

Jak už tomu tak u každých větších a důležitých výprav bývá, ani my jsme se nevyhnuli menším dopravním problémům. Leč nenechali jsme se zastrašit a zdárně jsme dorazili do cíle rovnou na oběd. Poté, co jsme se trochu zabydleli, jsme vyrazili ven kreslit. Na rozjezd jsme používali uhel. Každý si našel své místečko a asi dvě hodiny jsme se zabývali realistickým zobrazením námi vybraného objektu. Ani po večeři jsme nezaháleli. Vybrali jsme si detail z našeho obrazu a ten jsme pak abstraktně namalovali na větší formát. Vznikla nám tak zajímavá moderní díla.

Úterý bylo ve znamení kresby a malby krajiny v plenéru. Po snídani jsme si poslechli přednášku o historii krajinomalby a několik rad ohledně toho, jak při malbě krajiny postupovat. Nedlouho poté jsme si vše vyzkoušeli v praxi. Rozutekli jsme se po vesnici s podložkami, papíry a suchými pastely a celé dopoledne jsme se věnovali studii místní architektury. Odpoledne jsme se vydali do Srbska s akvarely či temperami, každý si našel nějaké místo s pěkným výhledem na skalnatou krajinu či jiným zajímavým pohledem a dali jsme se do malby. Večer byl pak ve znamení filmu. Akademie se nám kvapem blíží a tak jsme využili příležitosti a společně jsme natočili propagační spot, který se velmi vydařil, a hlavně jsme se u něj dobře bavili…

Po dvou dnech tvoření v realistickém duchu jsme se ve středu pustili do umění moderního. Dopoledne jsme si dali krátký výšlap ke křížku na vrchol, abychom pořádně prostudovali skály, jejich strukturu i na krajinu dopadající světlo a nemohli jsme opomenout ani vrcholové foto. Odpoledne jsme se pak vyřádili na strukturální malbě. Mohli jsme používat, co jsme jen chtěli, a tak byla díla velmi různorodá. Někteří používali noviny, jiní hlínu, štěrk či jinou špínu, došlo i na odpadky všeho druhu… Poslední večer došlo i na Land art. Namalovali jsme kořeny na duhovo, sestavili konstrukci s levitujícími klacky a dřevěným svícínkem uprostřed a poskládali ze svíček svítícího běžce.

Ve čtvrtek nás pak už čekala jenom prohlídka zdejšího kostela spolu s jeskyní svatého Ivana, poté jsme se museli sbalit a chtě nechtě vyrazit zpět do školy. Byly to pro nás každopádně krásné čtyři dny jako vystřižené z celého školního stresu (částečně také proto, že signál skoro nebyl a ani s wifinou to nebylo kdovíjak valné ;-) ) a my jsme si je patřičně užili.

 

Za obě sexty,

Karolína Pelantová a Klára Koběrská

Galerie: