Mat Collishaw: Standing Water podruhé

Dne 24.5. jsme se vydali se třídou 3.A a paní profesorkou Peterkovou do Rudolfina na výstavu Standing Water od britského umělce jménem Mat Collishaw. Ten se velmi inspiroval barokními umělci, ale do děl zároveň vnesl nového a velmi originálního ducha.

Když jsme přišli, prvním velmi výrazným exponátem byl bílý strom, který byl speciální technikou promítnut takřka do prostoru. Při bližším pohledu bylo vidět, že se strom nepatrně otáčí. Otáčení, pohyb a animace byly nedělnou součástí této výstavy a objevovaly se zde velmi často. Například velmi oblíbeným dílem byla sádrová scéna „Vraždění neviňátek“, která se velmi rychle otáčela, a tak tvořila jakousi animaci.

V další místnosti se nacházelo velké plátno, kde se promítaly dva rozpixelované obrazy papeže Inocence X. Dále se zde nacházely fotografie poměrně běžných jídel, která však byla nasvětlená velmi typickým barokním způsobem. Většina obrazu byla černá, jen dané jídlo bylo jemně osvětlené. Opravdový šok nastal, když nám bylo řečeno, že toto byla poslední jídla trestanců v Texasu odsouzených na smrt.

Velmi působivé dílo byla také místnost natřená fosforem, kde se střídavě promítaly fotografie obětí teroristického útoku, doprovázené velmi nepříjemným zábleskem. Ve stejné místnosti se nacházely také zvětšené fotografie mrtvých motýlů, které byly i přes svoji hrůznost velmi estetické.

Dále se zde nacházely například matky samoživitelky, které na fotografii Collishaw zachytil jako madony nebo fotografie Romula a Réma, která působila velmi silně, protože se zde nacházeli dva psi, kteří roztrhali vše, co se k dvěma batolatům jen přiblížilo.

Druhou častí naší exkurze by workshop na téma parafráze, které s výstavou nemálo souvisí. Mohli jsme si vyzkoušet různé typy parafráze (od instalace až po performance) na určité známé dílo. Měli jsme k tomu k dispozici různé materiály včetně izolepy a dřevěných kostiček.

Obecně se celá exkurze setkala s velkým úspěchem a podle mého názoru si každý z nás odnesl velmi silný zážitek a vzpomínky ještě na dlouho.

Aurélie Puzrlová, 3.A

Galerie: