IASA na AG

Strávili jsme týden nabitý nejrůznějšími zážitky, rychlou i pomalou chůzí. Prošli jsme Pražský Hrad, navštívili mši svatou u Salvátora u Karlova mostu, celebrovanou Tomášem Halíkem, který naše hosty mile přivítal. Dále byla na programu přednáška o současné situaci v Sýrii v Radiu Svobodná Evropa – informovaný projev zkušené ruské novinářky Iriny Laguniny a poněkud arogantní vystupování provádějící dívky Jevgenije, obojí poučné. Beseda zaujala zejména naše hosty, všichni jsme se rádi podívali do prostor legendárního rádia.

Jeden den jsme strávili na společném výletě do sklárny v Nižboru a na Křivoklát. Stejně jako pro nás byla v Izraeli v minulosti zajímavá poušť, Mrtvé moře či středomořské pobřeží, chtěli jsme i my našim hostům ukázat pro ně neobvyklou typickou českou krajinu. Měli možnost obdivovat dovednost českých sklářů a my pro změnu zájem izraelských studentů o vše možné s výletem související, ať už šlo o pracovní podmínky zaměstnanců nižborské sklárny, o studijní obor sklář nebo o komentovanou prohlídku Křivoklátu. Společně jsme také strávili část odpoledne na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se na den připomínky holocaustu četla jména obětí.

Bez nás si hosté prohlédli pořádně Hrad za doprovodu Karla Pacovského, našeho bývalého studenta, a také s ním prošli Josefov, synagogy a Židovské muzeum. Protože měli zájem o Bohumila Hrabala a v Jeruzalémě jsme společně četli z jeho Dopisů Dubence, vypravili jsme se na krátký výlet do Libně. Na oplátku jsme část jednoho odpoledne strávili čtením povídky Prima Leviho a následnou diskusí o ní pod vedením Gadiho, izraelského profesora filozofie.

Příjemné bylo, že večery mohli studenti trávit podle svých představ a zájmů – další vycházky, Letná, frisbee, rozhovory, pizzerie a veganská bistra. Úspěch měla také výuka národních tanců, kterou si zprostředkovali a vedli studenti.

Skoro na konci pobytu jsme uspořádali šabatovou bohoslužbu pod vedením Liory a izraelských studentů a následnou slavnostní večeři v režii Čechů v učebně 309. Zbývala už jen sobota, kdy se všichni kromě ortodoxně smýšlejícího Daniela a solidárního Nimroda vypravili na výlet do Kutné Hory. V neděli ráno jsme se šťastně sešli na letišti a naši hosté v pořádku odletěli.

Jedna výměna skončila, další snad nastane – budou-li podmínky vhodné, zájem trvalý a nadšení pro věc neutuchající.

P.S. Zájemci o jeruzalémskou výměnu 2018/2019, studenti septim a oktáv, informujte či hlaste se u Ivany Hajičové.



Martina Moravcová

Galerie: