Skála ve Valdštejnské jízdárně

Ve čtvrtek 20.4. jsme se, jakožto obecně nespecifikovatelná skupina dobrovolníků napříč ročníky (3.C a 5.A), vydali s paní profesorkou Peterkovou na výstavu Františka Skály, která se konala ve Valdštejnské Jízdárně. Samotná výstava se rozléhala v jediné místnosti, ve které ale byly některé mini-expozice oddělené a ohraničené stěnami.

Výstava není zaměřena na jediné téma, alespoň nám se to nezdálo. Nabízí autorův pohled na svět, ale zároveň nechává prostor fantazii. Výstava byla velice různorodá. Některé části byly úplně světlé, až nás to bilo do očí. V jiných částích však jediné světlo vycházelo ze samotných exponátů a okolo byla úplná tma.

Co se konkrétních exponátů týče, zaujal nás hodně třeba Zub času, což byl kmen stromu ve tvaru zubu. Do zubu se dá koukat různými škvírami, které nabízí pohled na dění uvnitř stromu.

Mně osobně se moc líbila sbírka deníků, kde měl každý deník originálně, ale zároveň jednoduše zpracovanou obálku na náměty míst, kde se František Skála právě nacházel.

Určitě by Vás zaujal točící se Prometheus na vysokém podstavci nebo veliký jednorožec, který stál nad jednou z expozic. Za zmínku také stojí Peněženky forever, Erotická poezie, Duch lebky (nafukující se jednou za deset minut), Krasci, Privat nebo gigantické obálky vystaveny na balkóně.

Díky různorodosti výstavy je poměrně složité ji popsat, proto bychom raději doporučili, abyste si na ni sami zašli. Byl to působivý zážitek, určitě stojí za to výstavu navštívit.

Valdštejnská jízdárna se používá ke krátkodobým výstavním projektům, takže pokud byste expozici opravdu chtěli navštívit, máte čas (jen) do 3. září.

B. Hnyková, A. Arnotová a K. Polišenská

Galerie: