Přednášky v Matematickém ústavu AV

Dne 4.11. vyrazila 2.B do Matematického ústava AV ČR spolu s paní profesorkou Bohatou, dozvědět se něco víc o geometrii. Některé věci byly dost zajímavé. Poté jsme si vyzkoušeli práci s programem na vytváření rúzných vzorů. (Program ke stažení zde (Java, neinstaluje se), vyzkoušejte, třeba se vám bude líbit stejně jako nám)

František Šachl a Ignác Okamura, 2.B
 
Matematický ústav AV ČR, v. v. i. jsme navštívili 2.11 a byli jsme na 2 přednáškách. Jako na první jsme byli na přednášce vedené doc. RNDr. M. Fabianem. Na tuto přednášku jsme zavítali omylem, jelikož jsme se překoukli a jeli o hodinu dříve.
Přednáška byla určena pro vyšší stupně gymnázia, ale protože pan Fabian mluvil velmi smysluplně a jednoduše byli jsme jako žáci kvarty schopní porozumět derivaci daných funkcí a jistým problémů s tím spojeným. Samozřejmě jsme neporozuměli úplně všemu, ale z přednášky jsme odešli obohaceni o úplně nové téma, kterému jsme na začátku nevěřili, že porozumíme.
Následovala přednáška, na kterou jsme původně byli přihlášení. Byla přednášena prof. RNDr. Michalem Křížkem. Jmenovala se: „Kouzlo čísel. Od velkých objevů k aplikacím.“ Ta byla cílena převážně na naši věkovou skupina, ale někdy se přednášející vyjadřoval příliš složitě, i když to nebylo zapotřebí. Převážně se zabývala prvočísly. Zjistili zajímavé věci jako, že si lze ověřit pravost rodného čísla tím, že je dělitelné 11, či co je obsaženo v kódu, který jsme vyslali mimozemským civilizacím.
Přesto jsme jako třída rádi, že jsme přišli dřív, protože první přednáška byla výborná a doporučujeme ji navštívit, stejně tak jako druhou.

Tomáš Jelínek, 4.A

Galerie: