Sexty a Josef Kajetán Tyl v divadle

Téma: 

Ve čtvrtek 30. května 2013 jsme my, obě sexty, s paní prof. Pabištovou a také s paní prof. Angelovou společně navštívily představení Strakonický dudák v nedalekém divadle D21. Moderní zpracování klasického příběhu nemuselo každého nadchnout, přesto jsme se shodli, že celkově bylo představení velmi dobré a místy i velice vtipné, jen lehce aktualizované. Švanda z 19. století, v podání Petra Strnada j. h., naštěstí na motorce po jevišti nejezdil.

Ačkoliv jsme hru zhlédli v malém a pro většinu z nás téměř neznámém divadle, zpracování bylo dosti zdařilé a povedené. A bylo to pro nás zase něco jiného, nová zkušenost. Komorní prostor, herci na dosah ruky, téměř holá výprava, jakýsi minimalismus, o to větší důraz byl na slově a celkovém provedení. Pro mnohé z nás bylo představení zajímavé už tím, že se jednalo o generální zkoušku - premiéra byla večer téhož dne. Přestože šlo pouze o zkoušku, kdy režisér může kdykoliv přerušit představení a nechat některou repliku zopakovat, hercům se očividně podařilo sehrát všechny scény bez závažnějších chyb, protože režisér Petr Chmela nemusel zasahovat ani jednou.

Snad se nám někdy v budoucnu opět poštěstí navštívit podobné představení a my budeme mít znovu možnost zhlédnout hru v tak trochu jinak laděné atmosféře.

Christina Soukupová, VI. B