Podvacáté do lázní!

Během druhého zářijového týdne se jako každý rok uskutečnila německá výměna v lázeňském městě Bad Münstereifelu, která ovšem byla výjimečná oslavou dvaceti let svého trvání. Z tohoto důvodu se kromě stálic - panů profesorů Fingerlanda, Šilhy a Špačka - zúčastnili části výměny i pan ředitel Mašek a paní profesorka Špačková.

Nikoho nepotěšilo, že odjezd byl v sobotu již v 6:30 ráno, nicméně náladu nám posléze v autobuse zlepšila pohádka Princezna se zlatou hvězdou, kterou si odhlasovala dívčí část autobusu a která nakonec uspokojila i chlapce.

Samotný program byl velice bohatý. Po neděli strávené v hostitelských rodinách jsme byli přivítáni jak ve škole panem ředitelem, tak na radnici panem starostou, který udělil čestné občanství města Bad Münstereifelu zakladatelům výměny, profesorům Fingerlandovi a Šilhovi.

V průběhu týdne jsme stihli navštívit města Köln, Essen a Bonn, dále pak největší plynojem na světě v Oberhausenu, vládní bunkr v Ahrweileru i nedaleké jeskyně Kakushöhle. Obrovským zážitkem byl též muzikál Starlight Express. Po skončení společného programu jsme trávili svůj volný čas individuálně se svými rodinami. Sobotu prožil každý jinak. Někteří vyrazili do Phantasialandu, jiní dali přednost lanovému centru či aquaparku. Nedělní loučení u autobusu bylo doprovázeno hromadným objímáním a srdceryvnými vzlyky.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem osobám zodpovědným za uskutečnění této velice povedené akce, tzn. všem profesorům českého i německého původu.

Za všechny účastníky Iveta Moulíková a Markéta Pelantová

Foto a video: Norbert Liebing a Jana Esser

VIDEO!