Lyžák sekund 2012

Téma: 

Nechceme mluvit za všechny, ale určitě ve většině z nás tento týdenní pobyt na chatě Studenov zanechal hluboké vzpomínky.

Vše začalo na parkovišti před svatou Ludmilou. Díky úžasné organizaci vedoucích jsme úspěšně dorazili autobusem do Harrachova. Vzhledem k tomu, že jsme zdolali kopec až k chatě pod dohledem vedoucí Mirky, tak jsme tam dorazili v plném počtu. Ubytování bylo v pokojích po čtyřech až deseti. Na jídlo jsme chodili do vedlejší restaurace, ale i když byla vzdálena asi jen pět metrů, tak probíhat hustým sněžením v bačkorách nepatřilo k nejpříjemnějšímu. Vše ale vynahradilo jídlo, které alespoň podle nás bylo výborné.

Odpoledne po příjezdu bylo ve znamení šlapání sjezdovky nahoru, což se ale nikomu moc nelíbilo, protože jsme se museli rozřadit do družstev. Celkem jich bylo pět podle toho, jak kdo uměl lyžovat.

První dva dny jsme se střídali v tom, kdo půjde na sjezdovky a kdo na běžky. Třetí den je prý kritický, a proto se lyžovalo jen půl dne. 3.,4. a 5. družstvo šlo dopoledne jezdit na pytli a blbnout na Janovu skálu. Šli s vedoucími paní profesorkou Chloupkovou a Karlem, kteří se s radostí připojili k dovádění na sněhu. Přišli s výbornou náladou a hlavou plnou zážitků a se sněhem až za ušima. Ostatní družstva, která dopoledne lyžovala, očekávala od odpoledne stejnou zábavu. Což však překazil přístup vedoucí Mirky, která za každým stromem pětkrát starostlivě přepočítávala a ani jim nedovolila se koulovat a užívat si všeobecně hrátky na sněhu, jak si představovali. Čtvrtý den mělo 1. a 2. družstvo v plánu vyrazit na celý den lyžovat na Lysou horu. Mlha však byla tak hustá, že nakonec lyžovali zase na stejném místě jako každý den. Ostatní šli na celodenní výlet na běžkách. Další den šlo naopak na celodenní výlet 1. a 2. družstvo a ostatní lyžovali na Studenově.

V sobotu byly závody. Dopoledne na sjezdovkách a po obědě na běžkách - jelo se asi 4 km a ti nejrychlejší to zaběhli kolem 24 minut. Večer byla diskotéka - ale tahle byla jiná než dvě předtím, které se konaly pod dohledem vedoucích, protože jsme si ji organizovali sami.

V neděli už následovalo jen balení a v 9 hodin jsme už byli nachystaní před chalupou na lyžích a batohy nám odvezla rolba. Sjeli jsme do Harrachova a celkem dlouho jsme čekali na autobus, který zapadl. Tak jsme si čekání alespoň zkrátili koulováním. Do Prahy jsme sice dorazili asi o hodinu a půl později, než jsme měli v plánu, ale cesta až na začátek byla v pohodě.

Celkově počasí shrnula prof. Chloupková velmi výstižně:Měli jsme tu ideální sněhové podmínky, ale o počasí se to říct nedá. Každý den s výjimkou středy byla mlha a napadlo dalších 15 cm sněhu. A na závěr musím za všechny poděkovat našim vedoucím - paní prof. Chloupkové, Jiřímu Ludvíkovi (vystřídán Pavlou Synovcovou), Karlu Malimánkovi, Mirce Tůmové a Janu Drnkovi.

Za Všechny Lucie Chmelířová a Anna Lacinová (2.A)