2.A v Techmanii

Dne 3. 10. 2012 jsme s naší třídou 2. A navštívili Techmanii v Plzni. Cesta trvala kolem hodiny, ale stálo to za to.

Na začátku prohlídky výstavy jsme slyšeli krátkou přednášku o parním stroji, který tam měli i vystavený. Po přednášce byla hned druhá akce, při které nám jeden z pracovníků ukazoval různé pokusy. Pokusy byly na téma atmosféra a viděli jsme například to, jak hoří mouka nebo metan, vybuchování Coca Coly a spousty dalších věcí.

Jakmile to skončilo, všichni se rozeběhli na výstavu. Někdo se běžel podívat na téma top secret - špioni, kde si mohl vyzkoušet kličkování mezi lasery, šifrování, letištní kontrolu zavazadel, odemykání bezpečnostního zámku, hledání štěnic atd. Jiní se šli podívat na stálou výstavu. Tam si mohli vyzkoušet stavění mostu - samonosný oblouk, vznik elektrostatické síly při tření plastového okénka, kolotoče, pozorování barev nebo vznik trojrozměrných objektů při použití speciálních brýlí. Ale byla tam i výstava parních lokomotiv.

V Techmanii nechyběl ani bufet, kde si každý mohl koupit něco k jídlu, a skoro všichni toho využili. Naše prohlídka skončila kolem třetí hodiny odpoledne. Zpět do Prahy jsme zase jeli autobusem, který byl opravdu velmi luxusní. Myslím, že v Techmanii se líbilo všem, a to i těm, kteří tam již někdy dřív byli.
Veronika Vacková, Aneta Kočová, Klára Sousedíková







Pohled na areál Techmanie



Obrazy z písku



Stavění mostu