Vyhodnocení ankety Stravování ve školní jídelně ve školním roce 2005/2006
Na anketu odpovídalo 60 % studentů nižšího gymnázia a 52 % studentů vyššího gymnázia. Pedagogové a zaměstnanci školy se účastnili pouze pěti hlasy.
Mnozí studenti si přejí, aby anketa napomohla k pozitivním změnám. Ale někteří z nich si žádají neuskutečnitelné, navíc se vyjadřují obhrouble, neslušně. V jídelně jsme svědky toho, že vracejí netknuté jídlo a nakupují si zmrzliny, sušenky, čokolády ... Zřejmě nemají zažité pravidelné stravovací návyky z domova, nebo jsou zhýčkaní rodinou (viz návrh jídelníčku - palačinky se šlehačkou a zmrzlinou, kachna na másle, hranolky, hamburgery ...). Proti minulým ročníkům studenti vedle kritiky i chválí některé zaměstnance jídelny, květiny na stole (ovšem jiní je opatřují žvýkačkami či zbytky jídel), chválí jídla jako tortily, špagety, špecle, párky v těstíčku, opečené brambory, zeleninové medailonky, vítají častější studené nápoje. Na stolku před zrcadlem jídelna nabízí strávníkům uzavřené slánky, pepřenky, čímž reagovala na anketu minulého roku.
K anketě samotné:
Nižší gymnázium - Studenti pravidelně se stravující hodnotili v průměru jednotlivé položky (kvalita jídla, množství jídla, skladba jídelníčku, úroveň stolování, komunikace s personálem kuchyně) odpověďmi spíše ano jsme spokojeni. Studenti nepravidelně se stravující hodnotili kvalitu a skladbu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni.
Vyšší gymnázium - Studenti pravidelně se stravující hodnotili pouze kvalitu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni. Studenti vyššího gymnázia nepravidelně se stravující hodnotili pouze kvalitu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni.
Připomínky k jídelníčku:
- více sladkých jídel, zmizely ovocné knedlíky
- měkké, libové maso - nejen vepřové
- méně luštěninových polévek
- bramborová kaše z brambor
- více vegetariánských jídel
- více zeleniny a salátů, ale salátů bez fazolí
- méně často rýži a knedlíky jako přílohu
- více brambor jako přílohu
- méně univerzálních hnědých omáček
Připomínky k nápojům:
- Studenti si přejí rozmanitější nabídku, více studené šťávy hlavně v teplých dnech, sladký čaj i po 6. vyučovací hodině (13,45 h), ne vřelý čaj
Připomínky k hygieně:
- lépe umýt tácy a příbory
- doplňovat ubrousky
- studenti prosí kuchaře a kuchařky o rukavice, svázané vlasy (vlasy v jídle ...)
Připomínky k organizaci v jídelně:
- někteří studenti z vyššího gymnázia prosí o větší porce, o přídavek jídla dříve než ve 14,15 h
- někteří studenti prosí uschovat pečivo k polévce a nabídnout je i po 6. vyučovací hodině
- srozumitelněji pojmenovat jídlo
- někteří studenti si přejí usměvavý personál s hezkým slovem při výdeji jídla
Zpracovala Iva Brožová s třídou V. A