Vyhodnocení ankety Stravování ve školní jídelně ve školním roce 2005/2006

Téma: 

Na anketu odpovídalo 60 % studentů nižšího gymnázia a 52 % studentů vyššího gymnázia. Pedagogové a zaměstnanci školy se účastnili pouze pěti hlasy.

Mnozí studenti si přejí, aby anketa napomohla k pozitivním změnám. Ale někteří z nich si žádají neuskutečnitelné, navíc se vyjadřují obhrouble, neslušně. V jídelně jsme svědky toho, že vracejí netknuté jídlo a nakupují si zmrzliny, sušenky, čokolády ... Zřejmě nemají zažité pravidelné stravovací návyky z domova, nebo jsou zhýčkaní rodinou (viz návrh jídelníčku - palačinky se šlehačkou a zmrzlinou, kachna na másle, hranolky, hamburgery ...). Proti minulým ročníkům studenti vedle kritiky i chválí některé zaměstnance jídelny, květiny na stole (ovšem jiní je opatřují žvýkačkami či zbytky jídel), chválí jídla jako tortily, špagety, špecle, párky v těstíčku, opečené brambory, zeleninové medailonky, vítají častější studené nápoje. Na stolku před zrcadlem jídelna nabízí strávníkům uzavřené slánky, pepřenky, čímž reagovala na anketu minulého roku.

K anketě samotné:
Nižší gymnázium - Studenti pravidelně se stravující hodnotili v průměru jednotlivé položky (kvalita jídla, množství jídla, skladba jídelníčku, úroveň stolování, komunikace s personálem kuchyně) odpověďmi spíše ano jsme spokojeni. Studenti nepravidelně se stravující hodnotili kvalitu a skladbu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni.

Vyšší gymnázium - Studenti pravidelně se stravující hodnotili pouze kvalitu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni. Studenti vyššího gymnázia nepravidelně se stravující hodnotili pouze kvalitu jídla v průměru odpověďmi spíše ne jsme spokojeni, ostatní položky ankety zařadili v průměru pod odpověď spíše ano jsme spokojeni.

Připomínky k jídelníčku:

  • více sladkých jídel, zmizely ovocné knedlíky
  • měkké, libové maso - nejen vepřové
  • méně luštěninových polévek
  • bramborová kaše z brambor
  • více vegetariánských jídel
  • více zeleniny a salátů, ale salátů bez fazolí
  • méně často rýži a knedlíky jako přílohu
  • více brambor jako přílohu
  • méně univerzálních hnědých omáček


Připomínky k nápojům:

  • Studenti si přejí rozmanitější nabídku, více studené šťávy hlavně v teplých dnech, sladký čaj i po 6. vyučovací hodině (13,45 h), ne vřelý čaj


Připomínky k hygieně:

  • lépe umýt tácy a příbory
  • doplňovat ubrousky
  • studenti prosí kuchaře a kuchařky o rukavice, svázané vlasy (vlasy v jídle ...)


Připomínky k organizaci v jídelně:

  • někteří studenti z vyššího gymnázia prosí o větší porce, o přídavek jídla dříve než ve 14,15 h
  • někteří studenti prosí uschovat pečivo k polévce a nabídnout je i po 6. vyučovací hodině
  • srozumitelněji pojmenovat jídlo
  • někteří studenti si přejí usměvavý personál s hezkým slovem při výdeji jídla



Zpracovala Iva Brožová s třídou V. A