8.A s láskou

Téma: 

Naše dobrodružství začalo v pondělí 30. září, kdy jsme se vydali zklidnit naše duše na pětidenní exercicie. I přes námahy s výlukou jsme se dopravili do Písku, kde započala naše dlouhá duchovní cesta směrem do Štěkně. Po několika hodinách jsme konečně spatřili na kopci majestátný klášter, který nás už lákal svým teplem a jídlem.

Ubytovali jsme se a po večeři jsme se seznámili s tématem - láska k bližnímu. Během týdne jsme absolvovali zábavné a naplňující přednášky pana profesora Bernarda a bratra Mariána, které se týkaly lásky v manželství, lásky k nepřátelům a třeba i lásky jako emoce. Na programu byly také procházky v tichu, při kterých měl každý možnost ponořit se do svých myšlenek a prožít moment přítomnosti. Společně jsme se účastnili i mší, které jsme pomáhali připravovat - někdo přečetl čtení, někdo připravoval hudbu nebo přímluvy a jiní ministrovali. Poslední noc nás čekala adorace, kdy jsme se po dvojicích či trojicích střídali v kapli a měli možnost popovídat si s druhým člověkem nebo s Bohem. Mimo povinný program jsme měli také možnost se duchovně obnovit skrze nepovinné modlitby a meditace, a nebo jsme mohli volno využít k osobním záležitostem jako hraní her, povídaní si a hlavně dohnání spánkového deficitu. Toto všechno jsme zažili v nádherných prostorech štěkeňského kláštera, kde se o nás skvěle staraly místní sestry.

Exercicie nám pomohly utřídit si myšlenky a na chvíli zapomenout na školní starosti. Děkujeme panu profesoru Bernardovi a bratrovi Mariánovi za skvěle připravený program a úžasný týden.

Laura Novotná a Luisa Klípová

Galerie: 
Obrázek k článku 8.A s láskou
Obrázek k článku 8.A s láskou