Zažij DofE na vlastní kůži

Odznáček. Toto je odměna, kterou za splnění DofE úrovně dostanete. Ale zdaleka ne jediná, protože v tu chvíli, kdy ho držíte, máte za sebou kus roku stráveného aktivitami, které z vás udělaly jiného člověka. Lepšího člověka. Zkušenějšího člověka. A to se vždycky počítá. Zejména v mládí, kdy teprve nacházíte sebe sama a stojíte na křižovatce mnoha rozhodnutí.

Sama jsem nedávno završila stříbrnou úroveň ještě před tím, než se škola do programu zapojila. Musím říct, že se jednalo o výzvu, za kterou jsem zpětně ráda.

Na začátku jsem hodně váhala, jaké aktivity zvolit. Jedná se o skvělou možnost dokopat se k něčemu, co jste si třeba jen někdy přáli zkusit, nebo se posunout na další úroveň v něčem, co je vám blízké. Tak jsem se já sama v oblasti sportu dostala k začátkům stepu nebo jsem pomáhala v přípravách vědeckého tábora, obohacujíc i ostatní. Hlavně jsem naplno rozjela svoji debatérskou kariéru a z nesmělého dítěte se stala argumentace schopným člověkem. (Debatu samozřejmě můžete dělat i vy, rádi vás přivítáme. Silně doporučuji, využijete to třeba u maturity.) Dokonce jsem strávila víkend na túře v moravské přírodě, a že nejsem žádný skaut, byla to pro mě výzva, ale i cenná zkušenost.

Vzhledem k tomu, že se jedná jen o hodinu týdně, je jednoduché program zařadit do týdenního plánu, alespoň mně to tak přišlo. Můžete také zakomponovat něco, čemu se už věnujete, pokud to chcete začít dělat cílevědomě. Nemá ale smysl nad výběrem trávit moc času, protože hlavní je přece si aktivitu užívat.

Ve čtvrtek 19. ledna přišla řada na moji ceremonii. Samotná akce byla relativně krátká, došlo k předávání odznáčků s tím, že o každém účastníkovi byl čten nějaký medailonek. Slyšela jsem ale, že je zlatá ceremonie mnohem zajímavější, což mně i vám může sloužit jako motivace k dokončení nejvyšší úrovně.

Kdybych potenciálním dofákům mohla něco doporučit, bylo by to, aby se nebáli do aktivit jít naplno. Přeci jen, je to jenom podpora vašeho vývoje, ten čas u toho strávíte vy. Koneckonců totiž nezáleží na tom, co děláte, ale jestli si to užíváte a dává vám to smysl. A výsledky se dostaví. Nebojte se zkoušet neprozkoumané věci. Komunikujte otevřeně se svým vedoucím, je tam pro vás. A když týden přeskočíte, svět se nezboří, jde o to potom zase naskočit. 

Já si z programu nejvíce odnáším zkušenost, sebevědomí a nový pohled do života. Co si z něj odnesete vy, je ale jen a jen na vás.

K. Bejšovcová (oktáva A)

Galerie: 
Obrázek k článku Zažij DofE na vlastní kůži