Turnaj debatérů

Proč se zapojit do anglické debaty

Jak už je známo, debatní klub Arcigu jezdí celoročně na různé turnaje, které pořádá Asociace debatních klubů. Ač je debata v českém jazyce velmi obohacující, protože trénuje mluvení před lidmi a artikulaci myšlenek (to využijete už třeba u maturity!), není po jazykové stránce tak náročná. Přeci jen, čeština je naším mateřským jazykem. Dle mého názoru totiž plný potenciál debaty využijete v cizím jazyce.

Chtěla bych vám představit skvělou příležitost, jak zapracovat na Aj díky debatám v anglickém jazyce. Ověřeno zkušeností!

 

Proč to funguje:

1| Zlepšíte své vyjadřování - kde jinde než v debatě? Potřebujete se rozmluvit? Bojíte se jazyka? I schopní debatéři mohou mit strach z Aj, je to výzva. Ale nemusíte mít C1, abyste mohli jet na turnaj - jediné, co je na začátek fajn, je být schopen svoji myšlenku nějak vyjádřit. Jakkoliv, opisem, občas i gesty.

V rámci jedné debaty si naposloucháte pět šestiminutových řečí a v té vlastní budete nuceni rovnou a smysluplně reagovat. Takových debat vás čeká pět. Vy se tak po jednom víkendu můžete vrátit úplně rozmluvení.

2| Na vaší úrovni - nemusíte se bát, že budete proti týmům, na které nebudete stačit. Úrovně jazyka jsou na takovém turnaji rozličné. To znamená, že se můžete setkat s žáky anglojazyčných škol, zároveň ale také s Čechy, jako jste vy. Čím více českojazyčných škol se zúčastní, tím lépe, protože tím stoupá úroveň jazyka všech žáků, i těch, kteří neplatí stotisícové školné.

3| Zlepšíte si slovní zásobu - i když vám v první debatě mohou scházet specifické fráze, hned je pochytíte (často se opakují) a na příští debatě to bude jen lepší. Navíc je hned můžete aktivně použít. A čím lepší bude váš tým, neboli čím efektivněji bude vyjadřovat své myšlenky, s o to lepšími týmy budete párováni, takže od nich navnímáte lepší slovní zásobu. Pak vás už žádný projev, ať už na prezentaci v hodině, u maturity nebo v práci nepřekvapí. Brzy zjistíte, že vám naskakují slovíčka a fráze, které jste se aktivně neučili…

Občas je opravdu potřeba se jen rozmluvit, i když třeba ty slovíčka znáte, ale máte problém je dostat ze sebe.

4| Příprava předem slovíčka skýtá - před každým turnajem je potřeba se připravit, udělat si přehled v tématice. Vy tak budete donuceni si něco najít a můžete zde zase narazit na pokročilejší slovíčka, která můžete hned ukradnout a zakomponovat do vaší slovní zásoby.

A pro zájemce je možnost se také zúčastnit mezinárodních debat. Ty mají svůj vlastní formát, WSDC, ve kterém mluvíte déle a který je obecně debatně náročnější, ale přesto zajímavější. Kdo ví, třeba se jednou vypracujete do české reprezentace (tak těžké to není). Chce to jen začít ;)

Ve zkratce: zapojením do anglické debaty získáte něco, co vám škola nemusí předat. Je to výzva, ale stojí to za to!

Příští turnaj je hned 24.-26.2. Kdybyste měli zájem, ozvěte se nějakému debatérovi, nebo přímo mně na bejsovck@arcig.cz. Pozor, uzávěrka přihlašování je už tento pátek (17.2.)!

Kamila Bejšovcová

 

debatovani.cz

 

 

Galerie: 
Obrázek k článku Turnaj debatérů