Dojmy a skvělý výsledek ve Fyziklání

Téma: 

V pátek 10. 2. jsme společně s paní profesorkou Cvachovou vyrazili do PVA Letňany, kde se konalo Fyziklání. Jedná se o největší prezenční fyzikální soutěž v Evropě pořádanou studenty vysokých škol (zejména MFF UK) otevřenou středoškolákům z celého světa. Měli jsme tak možnost změřit své síly s týmy z Indie, Itálie, Polska, Rumunska nebo dokonce i Filipín. A samozřejmě i všech možných koutů České republiky a Slovenska. Při vstupu jsme dostali jídlo a pití a takto posilněni jsme konečně mezi třemi stovkami stolů našli ten svůj. V 10:45, s akademickým čtvrthodinovým zpožděním, jsme se konečně pustili do řešení fyzikálních příkladů, které byly hlavní náplní soutěže. Obtížnost úloh se stupňovala, poslední půlhodinu nám už tak v týmu kolovaly především ty stejné příklady, které nebyl schopen nikdo vyřešit. Po třech perných hodinách jsme si konečně oddechli a dva členové našeho týmu šli domů. Zbylí tři členové se rozhodli počkat na výsledky, i když spíše ze zvědavosti. O to větší bylo naše překvapení, když jsme během vyhlašování výsledků byli pozváni na pódium za krásné druhé místo v naší (nejnižší) kategorii. Poté už následovalo jen dlouhé focení a předávání cen, tak jsme neplánovaně halu v Letňanech opouštěli až okolo čtvrté.

Ačkoliv jsme se na soutěž dostali celkem náhodou a neměli jsme myslím valná očekávání, celá soutěž mě osobně nadchla. A velmi jsem si ji užila. I když se soutěže účastnilo více jak 1000 lidí, nikde nebylo nutné stát frontu na opravu, vše bylo jasně a přehledně zorganizované. Oceňuji neotřelé a nápadité fyzikální příklady - nikdy předtím bych nečekala, že může být fyzikální počítání plné takového množství vtipu. Uvádím jeden příklad pro ukázku: Máme vrstvící se lasagne. První vrstva má hmotnost 100 g a teplotu 300 K. Každá další vrstva váží ⅓ krát tolik, co ta předchozí, ale má 2× větší teplotu. Protože měl Pepa velký hlad, složil nekonečně mnoho těchto vrstev. Na jaké teplotě se lasagne ustálí, dosáhnou-li tepelné rovnováhy? Tak kdo si pamatuje součet nekonečných geometrických řad (loňský kvintánský matematický seminář)?:)

Moc díky Verče Menšíkové, že nás do toho zatáhla, i zbytku týmu (Dominik Vančura, Ondřej Lesák, Tomáš Mácha), že byl ochoten se zúčastnit a podat skvělý výkon!

Marie Horáková 6.A

Galerie: 
Obrázek k článku Dojmy a skvělý výsledek ve Fyziklání