Zlaté debatní výročí aneb jak jsme se dostali k poháru

O víkendu jsme se věnovali debatě, tentokrát naštěstí v Praze. Připravovali jsme se pouze na jednu z tezí, zamýšleli jsme se totiž nad tím, zdali by se Dějepis na ZŠ měl vyučovat jen v rámci dějin 20. století. Druhým úkolem bylo vyvrácení teze Trestní rejstříky by měly být veřejnou databází, kde jsme museli prosadit, že jde o rejstříky opravdu veřejné a co z toho tím pádem vyplývá. Dále jsme také obhajovali stanovisko, že Kdyby duchové existovali, měli by mít právo kandidovat ve volbách. Tady bylo zajímavé se třetinu své řeči věnovat definici, protože si vlastně musíme vymezit, čím takový duch je. Po roce bylo skvělé zjišťovat, že už jsme známá parta, protože nás hodnotili rozhodčí, které už známe, a oni znají nás. I tak lze budovat škole jméno a klubu i týmu značku.

Pokud si vzpomínáte, jak jsme si z minulého turnaje odvezli(y) bronz(ové odznáčky), máme pro Vás pokračování této minisérie.

Z turnaje v gymnáziu nad alejí jsme si vybojovali stříbro neboli druhé místo. V Senátu jsme si pak vyzvedli zlatý pohár, jelikož jsme zvítězili v Debatním poháru, který oceňuje naši roční aktivitu i kvalitu proběhlých debat. Myslíme si, že se jedná o opravdu velký úspěch pro nováčkovský klub i tým, který vznikl díky ochotě původně řečnicky schopných i neschopných kamarádů. Od té doby jsme se ovšem velmi posunuli a svůj potenciál náležitě naplnili, a tak nezbývá, než se těšit na příští sezónu.

Za zmínku také stojí, že se náš Tobiáš Křížek umístil na pozici nejlepšího nováčka. Byl dokonce tak konkurenceschopný, že se umístil mezi prvními patnácti (byl dvanáctý) debatéry na celé lize. Sice si pro svůj pohár nepřišel do Senátu, ale alespoň jsme ho později stihli zachytit na fotografii. Gratulujeme!

První turnaj, kterého se můžete v XXVI. ročníku Debatního poháru zúčastnit, nastane už v květnu (konkrétně o 20.-22.) Pokud si tedy chcete vyzkoušet umění monumentální argumentace, nakopnout svoji debatní kariéru nebo si jen procvičit mluvu, neváhejte se přidat, přijmeme vás mezi sebe a rádi zaučíme.

Dostanete se na nová místa, prohlédnete si cizí školy, zjistíte, jaké tam mají židle a pravděpodobně si debáterky kvůli nim roztrhnou několikery silonky, a hlavně se se spoustou nových kamarádů zlepšíte ve svých argumentačních schopnostech. Je k tomu prostor, protože se snažíme debatovat každý týden alespoň trochu, takže se za svých šest řečnických minut naučíte myšlenku pořádně rozvést a přesvědčivě předat. A to vám bohužel ad hoc školní prezentace neposkytnou, ale na maturitu a hlavně do života to potřebujete. Něco k zamyšlení.

 

Za Debatní klub

Kamila Bejšovcová

Galerie: 
Obrázek k článku Zlaté debatní výročí aneb jak jsme se dostali k poháru
Obrázek k článku Zlaté debatní výročí aneb jak jsme se dostali k poháru
Obrázek k článku Zlaté debatní výročí aneb jak jsme se dostali k poháru