Debatní den na AG

Zatímco v pondělí 28. února poslouchalo celé vyšší gymnázium přednášející na Agoře, sešlo se sedm debatních nadšenců (čtyři ze VII.A a tři ze IV.B) v učebně 503 na celodenní schůzce debatního klubu. Po úvodní krátké rošádě s klíči jsme se všichni pohodlně usadili a setkání mohlo začít. Na úvod přišlo krátké cvičení na vyvracení a poté následovala asi hodinová přednáška na téma analýza, která, jakkoliv překvapivě to asi zní, byla opravdu zábavná a přínosná. No a protože je potřeba ihned upotřebit nabité znalosti v praxi, čekala nás po přednášce nepřipravená debata na tezi Cílená reklama by měla být zakázána.

Menší debatní okénko: Tezi na nepřipravenou debatu si jeden tým (ten, který vyhraje los v podobě hodu mincí) volí ze tří možností hodinu před debatou. Druhý tým si následně volí stranu, kterou bude v debatě zastávat. Během hodiny na přípravu se nesmí používat žádné vnější zdroje.

Debatu, která se nesla ve velice přátelském duchu, nakonec vyhrála poměrem 2:1 (tj. nepřesvědčivě) negace. Po obědě sice už nebyl čas na další plnohodnotnou debatu, ale taky nebyla chuť ještě jít domů, a tak jsme si ještě narychlo zadebatovali ve zkráceném formátu, kde má řeč jenom tři minuty místo obvyklých šesti, nebo pěti (třetí řeči) a který se také vyznačuje absencí křížových otázek. Tuto debatu na tezi Historická města by měla zavést výrazný turistický poplatek za vstup do centra vyhrála pro změnu afirmace poměrem 3:0, čili přesvědčivě. Po této debatě se již část naší skupiny odebrala domů a další část na matematický seminář, čímž byl debatní den zakončen.

Na závěr bych chtěl jménem celého debatního klubu poděkovat našemu skvělému trenérovi, který jednak připravil program toho dne, ale především kvůli nám vážil dlouhou cestu až z Prostějova, za což jsme mu všichni velmi vděční.

Za Debag

Filip Chyška

Galerie: 
Obrázek k článku Debatní den na AG