Čtyřiadvacítka Kocábská – sobota 22. 10. 2022

Milí přátelé čerstvého povětří, po dvou letech různých omezení může mít naše tradiční „celodenní“ výprava svůj obvyklý rámec:

kolem půlnoci vyrazíme, nad ránem zdřímneme, pak pojíme a popojdeme, kolem oběda bývá oheň a nějaká hříčka, večer zas někde chvilku odpočineme a s půlnocí se vrátíme do Prahy. Na první pohled trochu divoké, ale zvládá se to. Ani více kilometrů se netřeba lekat – za celý den se to ujde docela dobře. A pro jistotu jsou vždy vypsány také mírnější varianty – tzn. připojit se lze až ráno a návrat je možný již v podvečer – prostě podle chuti, počasí a okolností.

Letos budeme zblízka i z dálky sledovat trampskou Hadí řeku (=Kocába) od jejího pramene nad Příbramí až před Nový Knín. Podzimní krajina bude barevná a stále malebná – nejprve do široka otevřená, později se údolí Kocáby postupně zúží a ponoří do lesů. Při pěkném počasí nás v noci budou provázet kromě hvězd i nějaké planety a ještě dlouho před sluncem vyjde na celý den také tenký srpek měsíce. Cestou se zastavíme na oběd (s ohněm se počítá), případně na hříčku (např. Koně a jezdci). V podvečer se rozloučíme s deňáky a už za tmy budeme hledat trochu strašidelnou zříceninu mlýna. Před koncem trasy si ještě užijeme zasloužený odpočinek u lesního altánu (bude čas i na voňavý čaj) a naši celodenní výpravu uzavře poslední noční autobus do Prahy.

DOPRAVA: Tvrdý odjezd – SO 22/10 bus 395 v 0. 15 od Smích. nádr. do Příbrami, N. Hospody (1. 05), sraz do 0.10 na zastávce (ul. Nádražní, proti domu č. 20), leg. MHD s sebou! Měkčí odjezd – SO 22/10 bus 395 v 9. 05 od Smích. n. do zast. Dubenec, Skalka I (9. 51), sraz do 8. 55 na zast. (bývá fronta), leg. MHD s sebou!

Návraty – busem od Dobříše: měkčí – Smích. nádr. 18. 40, tvrdý návrat – Smích. nádr. 23. 45

Jízdné s leg. MHD dle trasy celkem do 100 Kč

TRASA: prameniště Kocáby – Dubenec – nádrž Drásov (odpočinek nad ránem, kolem 10. 00připojení deňáků*) – Skalka – Daleké Dušníky – Rybníky (17. 52 odpojení deňáků)Plechhamr (zříc. mlýna na Kocábě) – Králova stolice (večerní zastávka s ohněm, odpočinek)Dobříš, Kodetka (odj. 23. 16); celkem cca 33 km (7+16+10), deňáci kolem 15 km * připojení deňáků na odbočce ze silnice č. 18 k rybníku Padrť (po výstupu: zpět na most přes dálnici)

Troufněte si aspoň na jednu noční část – bývá to nevšední a krásné!

VÝBAVA: přecejen je třeba počítat s dost kilometry i v terénu (mj. dobré boty+náplasti), zčásti za tmy (spolehlivá baterka+náhr. baterie), možná v chladu a v dešti (pláštěnka či pončo povinné!); pro ranní odpočinek nutný vlastní spacák a karimatka; doporučeny náhradní ponožky (+rukavice, čepice); leg. MHD, penízky (viz výše + rezerva); jídlo všechno + dost pití s sebou (mj. něco k opečení), ešus+malý vařič dobrý na ráno i večer (čaj, polévka ij.)

DOTAZY: 776 153 793 (také během akce), 211.cz@centrum.cz

Účastnický příspěvek 20 Kč/os+přihláška do ČT20/10kab. 410, hosté mail či telefon

Na poslední letošní krotkou divočinku se spolu s vámi těší

12. 10. 2022 Zdeněk Lauschmann

Galerie: 
Obrázek k článku Čtyřiadvacítka Kocábská – sobota 22. 10. 2022