Preventivní testování na Covid-19

Téma: 

Od ledna začíná upravený režim preventivního antigenního testování ve školách. Od 3. do 16. ledna se testuje dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Od 17. ledna pak probíhá testování jednou týdně, a to v pondělí. 

Testování žáků probíhá vždy 5-10 minut před první hodinou vyučovanou v daném dni a je povinné pro všechny (tedy i pro plně očkované a ty, kteří nemoc nedávno prodělali). Žáci, kteří nebudou přítomni, se otestují po příchodu v kanceláři školy. Do té doby, než vyjde žákovi negativní výsledek testu, je nutné zůstávat v respirátoru (tedy i v případě, že by žák nepodstoupil testování).

V případě pozitivního výsledku testu vyčká žák v izolační místnosti 030 a budou kontaktováni zákonní zástupci, žák odchází ze školy domů a bude mu automaticky vystavena elektronická žádanka na PCR test (přijde SMS).

Pokud má žák pozitivní antigenní test během čtvrtečního testování, platí pro celou třídu zvláštní režim - neodchází do karantény, ale testuje se každý den a všichni nosí respirátor/roušku i během výuky (pokud je to možné) a stravují se odděleně od ostatních. Takto třída čeká na výsledek PCR testu daného žáka; podle něj se buď vrací vše k běžnému režimu, nebo je rizikovým kontaktům hygienickou stanicí nařízena karanténa (tedy ne očkovaným/po Covidu).

Nově platí povinnost oznámit pozitivní výsledek PCR testu škole, ať už byl důvod testování jakýkoli (např. kvůli kontaktu v rámci rodiny); v takovém případě pošlete mail paní zástupkyni Bohaté a třídnímu učiteli. Škola pak bude řešit trasování kontaktů ve spolupráci s hygienickou stanicí.

Přehledné informace najdete v příloze v letáku pro rodiče. 

Galerie: 
Obrázek k článku Preventivní testování na Covid-19