Dopis školních kaplanů

Vážení učitelé a milí studenti,

nacházíme se v podivné době. Nemůžeme chodit do školy, i když bychom všichni rádi šli. Máme se dál učit, i když se nemůžeme osobně setkat. Mnohé své příbuzné a přátele ochráníme před nemocí tím, že od nich zůstaneme vzdáleni. Situace není lehká, ale není beznadějná. Musíme ji využít jako příležitost.

Shodou okolností nebo Boží prozřetelností na nás tato epidemie útočí v době postní, která nás vyzývá k prohloubení našich vztahů. Máme se postem zříci něčeho dobrého pro něco ještě lepšího. Trpělivě přijmout karanténu, omezení osobního setkávání, uzavření restaurací, divadel a kin je právě toto. Klade se otázka, jak s tímto volným časem naložíme.

Postní doba nám dává dva další prostředky pro náš duchovní růst. Tím prvním je modlitba a ztišení. Měli bychom znovu obnovit náš vztah s Bohem. Vzít si do ruky Bibli a v tichu přebývat s Bohem. Na internetu najdete také množství komentářů k biblickým čtením a další impulsy pro duchovní život. V naší komunitě připravujeme komentáře liturgických čtení. Zároveň vás prosíme o zapojení do iniciativy večerní modlitby za odvrácení této epidemie, která se koná každý den ve 20:00.

Dalším prostředkem je almužna. Nejde jen o to darovat peníze. Druhého můžeme obdarovat i naším časem, úsměvem, trpělivostí… Nebo také šitím roušek. Chtěli bychom vás poprosit, pokud jste alespoň trochu manuálně zruční, abyste se zapojili do šití roušek pro potřebné a zvlášť pro Arcidiecézní charitu, která pracuje se zvlášť ohroženými lidmi.

Zvlášť myslíme na maturanty a ty, kteří je k maturitním zkouškám připravují. Víme, že roste nervozita z toho, kdy a jakým způsobem budete skládat maturitu a dělat přijímací zkoušky na vysoké školy. Zachovejte chladnou hlavu. Vše se jistě v pravý čas dozvíte.

V neposlední řadě vás všechny chceme ujistit o naší každodenní modlitbě za vás, vaše blízké a zdraví nás všech. Na tento úmysl obětujeme mše svaté. Kdybychom pro vás mohli udělat cokoliv jiného, tak se na nás neváhejte obrátit cestou mailu: ullman@arcig.cz a mikulka@arcig.cz nebo telefonicky na číslech 722 563 901 (Hyacint) a 734 784 451 (Kliment).

v modlitbě a s přáním všeho dobrého

Hyacint Ullman a Kliment Mikulka OP, školní kaplani

Galerie: 
Obrázek k článku Dopis školních kaplanů