O cyklovýletě Brdy OPEN – 30. 4. 2016

V sobotu 30. dubna jsme v 8:12 odjeli vlakem směrem na Cheb. Ovšem vystoupili jsme už v Hořovicích.(co bychom také dělali v Chebu, že?) Po 6km v Komárově se k nám deseti, kdo jsme přijeli vlakem, připojilo dalších osm, kteří přijeli auty. Odtamtud jsme tedy v takovémto hojném počtu vyšlapali první pořádný kopec na zříceninu hradu Valdek. Po návštěvě parádních ruin jsme se vydali na bývalé letiště Hejlák. Po společném fotografování se rozvinula debata, zda se letiště používalo už za první republiky, nebo až za socialismu?

Další výživné stoupání vedlo na úbočí vrchu Houpák, kde jsme navštívili místní bunkry a bývalé dopadiště dělostřeleckých granátů a leteckých pum. Jsou to obrovská vřesoviště plná jam od granátů.Tam jsme si také dali oběd u ohně a vyšli na vrchol 794 m/m s dalekými výhledy. Poté jsme minuli horu Jordán (pár nadšenců vystoupilo lesem na 800 m nad mořem) a pokračovali jsme na záhadné místo X. Jeho neuvěřitelné jméno zde nelze uvést (ale v mapě Brdy 1:25000 to opravdu je!).

Odtamtud jsme si užívali šedesátkových sešupů a postupně jsme sjeli až do Zaječova, podívat se na klášter Svatá Dobrotivá. Zdejší kostel je zajímavý tím, že byl nejprve postaven v gotickém slohu, ovšem byl barokně přestavěn, takže na něm můžeme vidět jak typická barokní okna, tak typické gotické opěrné sloupy. Pak už nás čekala jen cesta do Komárova, respektive do Hořovic pro ty, kdo přijeli vlakem.

Celkem jsme ujeli 43 km s převýšením 700 m, což je podle mě na první jarní výlet docela dobré skóre.

Pavel Slanina

Galerie: