Fórum 2000 roku 2013

S několika studenty stávající osmé B a dvěma relikty z té loňské jsme se v sobotu vypravili na přednášku Dalajlámy. Protože se vůči Své/Jeho Svatosti v přednášce vymezoval, zůstane tedy, při vší úctě, u tohoto označení.

Dějiště Tipsport aréna (taková ta mnohokrát přejmenovaná hokejová hala na Výstavišti), náhodné místo srazu jediný strom na parkovišti se skromným  kusem trávníku, na kterém sympaticky vypukl improvizovaný piknik. Svátečně odění Tibeťané různého věku, mniši v temně červené a oranžové. Češi (?) nonšalantně všelijak. Krátce před přednáškou jsem četla v Bel Mondu článek o charizmatu a charizmatických řečnících. Dalajlámově angličtině není úplně jednoduché rozumět. Člověk vnímá zpěvný akcent tónového jazyka, pomalou řeč, hledání myšlenek. Pak třeba sám vypne a sleduje spíš řeč rukou, těla, jeho úsměv. Dost jeho vět končí smíchem, ne ale smíchem z nervozity, prostě nějakých přechodem do uvěřitelné veselosti. Tlumočnice se musela potit, ale odvedla výbornou práci.

Co říkal? Když to sem napíšu, nutně to vyzní banálně. V podstatě samé známé těžké věci, žádný zásadní objev. Že se máme snažit být tolerantní. Soucitní - a ten soucit projevovat konkrétními činy. Jednat. Konat. Udržovat klid mysli, pečovat o ni. Nebrat sami sebe moc vážně, nezneužívat vlastní moci. Nesetrvávat v hněvu. V noci spát, ve dne mít probuzený mozek - že na tom rozdělení dne a noci něco je. Že je hrozně důležité vzdělání. Vzdělání dívek. A že jsou důležité příklady slušného chování, ne jen řeči. Nebýt sebestředný. Myslet na dosah vlastních činů. No a tak. Záleží na tom, kdo mluví...

Nevím, co dělá charizmatického řečníka. Projev, který jsme poslouchali, definicím strhujícího řečnického umění nevyhoval. Že by o formu tedy až tak nešlo? Nebo - ne vždy? Zaujalo mě, že během Dalajlámovy řeči dokázaly být stovky různých lidí zticha. Nežvanit, nerušit (se). Děti tiše lezly, asistentský pes odpočíval podložen a přikryt zelenou dekou.

Dalajlámovo osobní kouzlo? Prostor Fóra 2000? Vzpomínka na Václava Havla a jím propagované hodnoty? Sympatie vyjadřované Tibetu? Pro starší účastníky smršť vzpomínek na Dalajlámovy předchozí návštěvy a jejich význam? Je o čem přemýšlet.

Martina Moravcová