Město Eiffelovky a sídlo francouzských králů

Dne 10. září se dostavila skupinka žáků AG a jisté ZŠ, čtyř profesorek (paní prof. Šagátová, Cvachová, Navrátilová a Moravcová) a jednoho rodiče před Fantovu kavárnu, kde na nás čekal nádherný autobus barvy přezrálého hrášku. Potom co se nám všem podařilo najít svá neočíslovaná sedadla, jsme vyjeli přes Německo směr Paříž.

Naší první zastávkou zhruba v osm hodin ráno druhého dne se stalo městečko Auvers-sur-Oise, bydliště slavného Van Gogha, kde nám na hlavu dopadly první a bohužel ne poslední dešťové kapky dne. Po návštěvě baziliky v Saint-Denis jsme dojeli do Paříže a šli se podívat na katedrálu Notre Dame a vyšplhali nahoru. Že opravdu leje nám došlo ve chvíli, kdy na nás po třetí dopadl vodopád laskavě seslaný chrličem. Pak už nám kaple Saint-Chapelle předvedla své vitráže a my se metrem dostali k našemu suchému vytouženému hotelu Porte de Chatillon.

Během pak už nedeštivého pobytu v Paříži jsme měli tu čest s památkami jako Opera, Vítězný oblouk a obelisk, od kterého to bylo jen pár kroků ke všeobecně populárnímu secesnímu mostu Alexandra III. s jedním obloukem, který se stal heslem celého zájezdu. Dále pak Montmartre s Moulin rouge a bazilikou Sacré Coeur, Pantheon, podzemní kanály Paříže, muzea Louvre, Orsay a muzeum Augusta Rodina a samozřejmě Eiffelka, na kterou jsme všichni úspěšně vyšplhali bez větších ztrát na životech. Z moderní části města se nám poštěstilo vidět Centre Pompidou a západ slunce v La Défense. Prošli jsme se v parcích Jardins des Tuilleries, Versailles a Fontainbleau. Došlo i na nákupy suvenýrů v obchodním domě Galeries Lafayette.

Nezapomenutelný zážitek byla projížďka lodí po půlnoční Seině s výhledem na blikající Eiffelovku, u které jsme si zazpívali národní hymnu a vánoční koledy.

Díky našim úžasným profesorkám a trpělivé průvodkyni jsme měli možnost shlédnout jedno z nejkrásnějších měst Evropy, za což jim moc děkujeme. Merci beaucoup!

Kristýna Kocourková a Klára Metge


01_My_Pariz

02_Pod_Tour_Eiffel

03_Zavrat_Tour_Eiffel

04_Pohled_Tour_Eiffel

05_Nocni_Plavba

06_Na_Notre_Dame

07_La_Defense

08_La_Grande_Arche_Defense

09_Beaubourg

10_Sochy_jezirko_za_Beaubourg

11_Muzeum_Orsay

12_V_Lafayette

13_Vyhled_Lafayette

14_Ulice_Sacre_Coeur

15_Narodni_Knihovna

16_Van_Gogh_Kostel

17_Podzemi_Pariz