Zpráva z cykloputování ŽELEZNÉ HORY a okolí - 16.-20.8.2010

Letošní prázdninové cykloputování bylo opravdu pro pohodáře, jak sliboval zvací letáček. Ne že by se nic neujelo nebo že by nebylo dost zážitků - přes 240 km přece není tak málo a smutkem ani dlouhou chvílí jsme rozhodně netrpěli. Pohoda a dobrá nálada se držela díky pohodovým účastníkům, kteří si celé to kočovné živobytí dovedli jaksepatří společně užít.

Bicykl je geniální vynález a Česká republika je úžasná země - dohromady to prostě nemá chybu: každých pět či deset kilometrů je něco zajímavého, krajina malebná skoro všude a místa k táboření se také najdou. Pak už záleží jen na počasí a na lidech; naše dny byly docela pěkné letní kromě úterka, kdy naopak byla až příkladná slota, a o prima lidičkách už byla řeč. I totálně nepojízdné kolo jsme vyřešili a všichni ve zdraví dojeli až domů.

Trasa: Kolín - Červené Pečky (druhohorní škeble) - Nové Dvory (arkádová chodba ze zámku do kostela) - Kačina (nejvýznamnější český empír) - Žehušice (bílí jeleni) -Lichnice (zřícenina hradu + pohostinný Žižkův dub) - Sečská přehrada - Klokočovská lípa - kolem Veselého Kopce - Hlinsko - Proseč - Toulovcovy maštale (nezapomenutelná terénní vložka v pískovcových skalách) - Nové Hrady (rokokový zámek, stádo vysoké zvěře) - Litomyšl - sedlo Hřebečovského hřbetu - bývalá důlní úzkokolejka u Mladějova - Moravská Třebová - hrad Cimburk - Jevíčko (poblíž stopy Hitlerovy dálnice) - Smolná (koupání) - Letovice; nejníže Kolín 190 m, nejvýše za Hlinskem 637 m, nejvíc za den 57 km, nejrychleji 63 km/h.

Trochu napovědí fotky zde, všech 211 obrázků viz http://beta.arcig.cz/~lauschmann ;
všichni účastníci tímto děkují vyšším mocnostem za laskavou přízeň po celou dobu putování!
Zdeněk Lauschmann