STUDENTI OKTÁV SE PŘIPRAVUJÍ NA VŠ - zpráva z přednášky

Téma: 

V pátek 10. září 2010 přišel na pozvání prof. V. Pabištové do AG na dvě hodiny na návštěvu pan dr. Tomáš Vrtný ze vzdělávací agentury Sokrates, aby oktavánům řekl nějaké informace o studiu na vysokých školách, ale i přijímacím řízení a dalších věcech, které s tím souvisejí.

Na začátku nám bylo připomenuto, že je důležité věnovat určitý čas přípravě k přijímacím zkouškám na vysokou školu. V přípravě nám mohou pomoci nejrůznější vzdělávací agentury nebo se můžeme připravovat doma sami. Je důležité si čas přípravy správně rozvrhnout. Pan doktor se zmínil i o tom, že je praktické si zajít na den otevřených dveří vysoké školy, kterou chceme studovat. Dozvíme se tam informace o přijímacím řízení, studijních oborech a další důležité věci. Také nás např. upozornil, že je více než vhodné dát si přihlášky na více vysokých škol, protože si předem nikdy nemůžeme být stoprocentně jistí, že budeme přijati na svou jedinou vysněnou vysokou školu. Student by si měl také promyslet, co bude dělat, když se nedostane na žádnou vysokou školu. Za úvahu v tomto případě stojí práce v zahraničí nebo nultý ročník oboru, který se mi líbí.

Po přednášce následovala diskuse. Nejčastěji jsme se ptali na možnost studovat nějaký ten semestr v zahraničí a na podmínky, které je nutné k tomu splnit. Některé otázky také směřovaly k podmínkám, za jakých lze přestupovat z jedné vysoké školy na jinou, včetně zahraničních, a co nám jednotlivé vysoké školy tzv. uznají.

Přednáška byla zajímavá a myslím, že nám zodpověděla řadu otázek, které nás v souvislosti se studiem na vysoké škole napadají. Děkujeme.

Za posluchače: Pavlína Černá, oktáva A