Drsný Mates 6-8/3/2009

O zimním táboření v Rychlebských horách

Tak konečně jednou pořádný sníh i zima na zimní táboření! Celých 276 km z Prahy až na severní Moravu jelo 8 nadšenců, aby tradiční zimní podnik byl náležitě zarámován, ale vyplatilo se.

V pátek večer sice pršelo, ale bláto postupně zmizelo pod starým sněhem a poslední 2 km (z celkem 10 pátečních) trvaly 1,5 hod kvůli prošlapávání cesty stále hlubším sněhem a do stále ostřejšího kopce. První nocleh byl až neplánovaně komfortní (Nýznerovský srub), ovšem tuto změkčilost jsme plně odčinili hned nazítří poctivým tábořením u Matesa.

Sobota začala mlžnou a větrnou vyhlídkou ze Sokolí skály (s následnou strkačkou Na krále pahorku). Hlavní výstup z 800m na téměř 1100m nakonec nebyl tak strašný - prošlapávači na čele se střídali, málokdy jsme se bořili víc než nad kolena a síly ještě stačily. Na hřebeni u Matesa ovšem správně horsky fičelo s namrzající jemnou krupičkou, teplota pozvolna klesala a chvíli se nehýbat znamenalo už se nezahřát. Naštěstí bylo pohybu dost - kutání základů, stavba stanů a podvečerní výprava na nejvyšší rychlebskou horu Smrk 1125m.

Po návratu byl čas večeře a všechno přirozeně ukazovalo k ohni, jen silný vítr a plamínkům nepřátelské prostředí byly proti. Ovšem naše vůle spolu s předchozí přípravou a pomůckami nakonec slavily zdar a oheň přecejen vzplál. Přístřešek Mates - ač těsný a profukující - se osvědčil znamenitě a ani po třech veselých hodinách se některým ještě nechtělo na kutě. Noc byla hlučná třepáním stanů v neutuchajícím větru, někomu prý nebylo úplné horko, ale do nedělního rána přesto vstali všichni, jen dvoje zmrzlé boty nešly nazout.

Neděle jako by chtěla odčinit psí nečas předešlých dní: ještě dopoledne se vyčasilo a z plání nad Matesem se otevřely špičkové výhledy ke Králickému Sněžníku. Sluncem zalitý sestup z hor oživil nedávné zážitky, znovu zněl smích nad nápady minulé mrazivé noci. Palačinka na Ramzové u nádraží byla sladkou tečkou za letošním zvlášť zdařilým zimním tábořením.

Zdeněk Lauschmann

Další akce jara 2009:
4.4. Jarní (půl)maratón (Benešov - Týnec - Davle)
7.-10.5. Mezi Labem a Ploučnicí (jarní cykloputování)