Zpráva z Novohradských hor 8.-11.5.2008

Jarní cykloputování jihočeským koncem světa

Naposledy před 5 lety, při 3.dílu cykloobjezdu ČR (seriál ČESKÉ KOLO), bylo tak ideální počasí jako nyní v Novohradských horách: slunečno, nepříliš vedro, vhodný směr větru, pokud vůbec nějaký foukal. Budiž to zvláště zmíněno, i když i z fotek je vidět, že bylo pěkně.

Také sestava se sešla utěšená, dokonce početně převážily dámy, což se dosud nikdy nestalo. Ani kola nikterak výrazněji nezlobila (vytřesené šroubky z nosičů se nepočítají) a nikdo ze 17 účastníků se vážně nezranil, i když občas někdo si na zemi ustlal (nejelegantněji Bětka u Malont).

Mohlo by se zdát, že to celé byla nudná idylka bez jiskry, ale tak zle snad přecejen nebylo. Je ovšem pravda, že idylických pohledů i příjemných chvilek bylo denně spousta, a kdo má rád krásu a pohodu, tak si užíval hojně, přehojně. A chvála Pánu za tu štědrou přízeň!

Trasa: ČT - Č.Budějovice - Římov - rozhledna Slabošovka u Besednice - Benešov nad Černou; večer pěšky na vyhlídku krajinnou a hvězdnou; PÁ - Malonty - Kamenec 1072 m n.m. - Pohoří n.Š. - Žofínský prales - Benešov n.Č.; SO - Černé Údolí - Hojná Voda, Dobrá Voda - Horní Stropnice - Cuknštejn - Terezino údolí - Nové Hrady - Žárský rybník - Žumberk - Olešnice; večer procházka, s ohýnkem ve skalním jevišti (možná od Keltů?) a opět s mořem hvězd nad hlavou; NE - Trhové Sviny - Strážkovice - Č.Budějovice; celkem 177 km (+5km pěšky), rychlostní rekord jen 69,6 km/h, ale parádních sjezdů celá řada (jakož i výživných krpálů nahoru).

Noclehy byly spíše skromné (2x Benešov n.Č. škola, SO Olešnice sokolovna), ale nikdo nestrádal, tělocvičny nabídly i mírné pohybové aktivity a všechny 3 večery končily voňavým čajem a čtením na dobrou noc. Příhody jednotlivých dní zachycuje kromě fotografií také psaná minikronika.

Prostě to bylo moc prima a možná zase někam vyrazíme.