Zpráva z cyklovyjížďky Jenštejn 2008

JENŠTEJN SE CTĚNICKOU PRALINKOU 6.9.2008
Poprázdninová provětrávací cyklovyjížďka

Lehký cyklovýlet hned po začátku školního roku se na AG vlastně už také stal tradicí - mnozí si jistě vybaví loňský Okoř, někteří pamatují i předloňskou Chotuc a dalo by se jít ještě hlouběji do minulosti. Také letos se vydařilo počasí - bylo krásně, odpoledne snad až příliš teplo - a všichni se vrátili ve zdraví. To bohužel neplatí o všech bicyklech, neboť dvě kola nevydržela útrapy cesty a donutila své jezdce k předčasnému návratu. Zato jsme tentokrát ani jednou nepíchli, což při účasti 27 osob je docela s podivem.

Trasa vedla od nové konečné metra C v Letňanech kolem moderního kostela ve Kbelích nejprve do Ctěnic (zámek, muzeum kočárů). V lese k Vinoři pak proběhl očekávaný závod CTĚNICKÁ PRALINKA, který využil příhodného terénu s dolíky a skokánky a mohl uspokojit i náročnější jezdce. Po volném tréninku na vytyčené trati měla každá z 9 přihlášených dvojic jeden měřený pokus. Mezi mladšími vyhráli primáni Šimon Navrátil + Antonín Hynek, ve starších vítězí Václav Kučera + Jaroslav Zoubek (jako jediní časem pod minutu).

A už honem dál, ať na Jenštejn dojedeme před dvanáctou aspoň na krátkou prohlídku - podařilo se a mohutná hradní věž dýchá na všechny gotickou dobou Karla IV. Škoda zamženého rozhledu, ale aspoň Bezděz je k zahlédnutí. Poslední větší zastávku u pískovcových skalek ve Vinořském parku prodloužil jasan lehlý do blízkého rybníka. Na pozvání prvních tří Pojďte sem taky - tady je to dobrý! tedy přispěchali skoro všichni ostatní, čímž strom začal klesat níže ... No - namočil se jen někdo, za tu legraci to stálo, navíc s rybniční mňaminkou medvídkem ... Ale pak už se muselo pokračovat: nejprve stinným údolím, pak ještě stinnou Satalickou oborou a nakonec už bez stínu až k metru B Rajská zahrada, kde po 23km někteří výlet ukončují.

Celkem 16 cyklistů však vyrazilo i na odpolední část vyjížďky - směr Běchovice - a plných 12 žáruvzdorných dojelo až do cíle. Ještě že na trase bylo jen pár stoupání - palubní teploměr ukázal i 35,2°C. Kromě zámku v Kolodějích byly zastávky také v Královicích u kostela sv.Markéty (zvláštní renesanční věž, silná vůně kadidla linoucí se z kostela) a pak u bývalé tvrze. To už zbývalo ujet posledních 10km: Uhříněves - Petrovice - poslední sjízdek k Botiči a nakonec táhlé stoupání na Jižní Město. U metra na Hájích bylo na displeji rovných 50km, což bohatě stačilo k příjemné únavě. Byl to krásný den s řadou zážitků, a tak snad i tento podnik zůstane ve světlých vzpomínkách účastníků.
Zdeněk Lauschmann

Další akce roku 2008:
27/9 Čtyřiadvacítka (pěší výprava od půlnoci do půlnoci)
28/10 Blaník
kolem 4/12 Adventní Zpívání na schodech AG (v 10 hodin)
13/12 a 14/12 VYZVĚDAČI (tradiční hra na Starém Městě Pražském)