Zpráva z Blaníku 28. 10. 2008

Důstojná výprava na bájnou horu
Už řadu let se vždy 28. října na Velkém Blaníku koná setkání k výročí vzniku ČSR. Akce - původně sokolská - je otevřená veřejnosti a také letos tam dorazil houfek z okruhu AG a přátelé.

Kulaté narozeniny naší republiky si žádaly nějaký výraznější počin, a tak byl v plánu noční pochod od západu přes zlatodůl Roudný - start 01:30 nádraží Votice, cca 25 km. Mimořádná nepřízeň počasí sice krutě zredukovala původně dvojciferný počet zájemců, ale zato umocnila podzimní melancholickou krásu krajiny. Škoda, že noční a časně ranní fotky nemohou věrněji zachytit všechno, co poutníky obklopuje - zdaleka to nejsou jen tvary a barvy, ale i rozmanité vůně a také zvuky - to obojí je zvlášť v noci a za deště mnohem působivější než ve dne a za sluníčka.

Na krátké společné oficiální shromáždění v 11 hodin se k pěti nočním romantikům přidalo dalších 8 denních pěšáků (7:11 vlakem z Prahy, pěšky asi 5 km z Kondrace). Mezitím a potom se naše skupinka občerstvovala a kochala (omezeným) výhledem z rozhledny, až se nakonec přerozdělila tak, že opět pětice postav se vydala k severu, na vlašimskou lokálku (asi 14 km). A zase pršelo, ale zase to bylo jaksi správné a náležité k tomu podzimnímu času, a nikdo se nebouřil. Naopak - všichni spokojeně dočvachtali až ke dřevěné boudě nádražíčka Lhota Veselka a pak už méně romanticky dojeli vlakem do Prahy.

Bylo to zase pěkné a co víc - zbývá ještě 5 dní podzimních prázdnin! Jupí!

Zdeněk Lauschmann

Poslední akce roku 2008:
kolem 4/12 Adventní Zpívání na schodech AG (v 10 hodin)
13/12 a 14/12 VYZVĚDAČI (tradiční hra na Starém Městě Pražském)