Proběhl Vánoční koncert

Ve čtvrtek 3. 12. se na naší škole konal již tradiční Vánoční koncert. Ač byly přípravy poněkud hektické,výsledně zapůsobila tato akce velmi pozitivně.

Moderování Annymárie d´Almeidy a Ester Fischerové bylo dynamické, velmi roztomilým se zdál počáteční projev pana profesora Kopečného. Nově přibylo dělení na dvě části - Vánoce a Silvestr. V první, duchovnější sekci jme byli svědky vystoupění žáků hudebního semináře paní profesorky Kroftové, kteří nám spolu s kvintou B předvedli píseň Petra Ebena Čeká mě den. Pak jsme vyslechli první větu sonáty, sólo pro violu (Eva Orossová) s doprovodem klavíru (Anna Stehlíková). Na následný orchestr (nejen) primánů a jejich podání koled bylo velmi osvěžující, zvláště pak závěrečné spirituály, které měli na starost obě kvinty.

A pak byl čas se bavit. Písně Mezi horami a Popelka Nazaretská prezentovala oktáva A se septimou B s patřičnou energií a následná píseň Falling slowly sexty A jistě vehnala slzy do očí. Po lyrické části večera to přišli rozjet kvintáni s písněmi Hodinový hotel a Made in Valmez. Opravdu nepřeslechnutelná byla bicistka Zdislava Tonová. Sexta A nas poté vyzvala Spaste svoje duše a dokonce i naštvané číslo sexty B, Hit the road, Jack, se setkalo s patřičným ohlasem. A co říci k závěrečné písni Let´s have a party? Snad jen tohle - zaskučeli jsme si všichni...

Plný sál projevoval celou dobu patřičné nadšení a malé organizační nedostatky snad byly odpuštěny a nahrazeny zajímavým hudebním zážitkem. Celkově mi přijde, že se tato tradiční akce dosti transformuje, alespoň co si pamatuji já. Jedinou negativní stránkou této změny je, že někam zmizelo ovzduší jakési školní soudružnosti, že se podílí pár tříd a ostatní se neobtěžují přijít se na své spoluškoláky podívat. Nicméně, alespoň pokud můžu mluvit za účinkující, atmosféra byla velmi příjemná, téměř uvolněná, a pokud vystoupení bavilo publikum alespoň zčásti tolik jako nás, je to rozhodně velkým úspěchem.

Tak nashledanou na závěrečné akademii!

Františka Schormová, sexta B
Fotografie Michal Kubíček, Alena Kulhavá