Slunce nad Arcibiskupským gymnáziem

Téma: 

Slunečné dny ušetří přírodu a peníze

Vztah ke stvoření je významná součást učení katolické církve. Hned na prvních stránkách Bible dává Bůh člověku příkaz, aby o Zemi pečoval, a ne ji jen využíval. Je to výzva, aby lidé nepřistupovali k přírodě a k životu sobecky. Pro křesťany by tedy ekologie měla být důležitá a na Arcibiskupském gymnáziu bychom k tomu dnešní mladé lidi měli vychovávat. Pro ně je velmi důležité ukázat to názorně, uvedl při zahájení provozu solárního systému na Arcibiskupském gymnáziu na pražských Vinohradech kardinál Miloslav Vlk.

Nad hlavami gymnazistů se od prvního školního dne opírá slunce do šedesátky kapalinových kolektorů. Ty vyhřívají zásobníky vody o objemu šesti tisíc litrů. Díky slunci zde tak prakticky zadarmo připravují teplou užitkovou vodu pro církevní vzdělávací ústav, přilehlý Křesťanský domov mládeže a školní jídelnu.

Budovy gymnázia i domova patří Školským sestrám sv. Františka, které se už před časem obrátily na Státní fond životního prostředí České republiky s projektem a žádostí o jeho podporu. Svatý František je většině lidí známý jako patron ekologie. Stejně jako jemu i nám leží životní prostředí na srdci a nápad s využitím sluneční energie se nám moc zalíbil, vysvětluje představená sester Květa Vinklárková. Žádost řádu vyhodnotil státní fond kladně a označil projekt za demonstrační - tedy za vzor, který má ukázat možnosti využití tohoto alternativního zdroje energie. Ministr životního prostředí pak schválil dotaci ve výši 4,8 milionů korun, která pokryla všechny investiční náklady.

Projektanti pamatovali i na dny, ve kterých se slunce skrývá za mraky. Tehdy bude teplou vodu ohřívat výměníková stanice. Celý projekt označují odborníci za unikátní, protože 120 čtverečních metrů kolektorů se nachází v centru a v památkové zóně hlavního města. Zároveň se se jedná o největší zdroj energie tohoto typu v Praze.

***









***
Text převzat z webu Katolického týdeníku