Dokončení informatického projektu

Téma: 

Koncem ledna jsme završili projekt Informačního centra Využití linuxových terminálů ve školní síti i ve výuce.

Cílem projektu bylo prozkoumat použitelnost standardních a volně dostupných technologií pro grafické terminály ve školním prostředí z několika hledisek.

V ohledu hardware jsou zřejmými výhodami terminálového řešení nízká cena uživatelské stanice (zde je možnost využít staršího hardware) a zcela centralizovaná správa všech stanic; naopak je třeba instalovat aplikační server a síť s patřičnou kapacitou. I se zahrnutím ceny serveru a síťových prvků však vychází cena na jednu stanici menší než při použití tzv. tlustých klientů, tedy kompletně vybavených počítačů.

V ohledu software je nasazení systému GNU/Linux atraktivní především finančně: zdarma je nejen systém, ale i množství kvalitních programů uživatelských (OpenOffice, Mozilla, GIMP, vývojové nástroje) i serverových (např. podpora terminálů, síťové služby a zálohovací nástroje). Je třeba podtrhnout velmi dobrou a svižnou podporu od vývojářů a ostatních uživatelů na internetu v případě problémů, případně možnost nahlédnout do zdrojových kódů či je upravit. Pokročilejší konfigurace a správa systému však vyžaduje netriviální know-how.

Celkově se nám ukázaly v obou ohledech značné přednosti navrženého a zkoumaného nekomerčního řešení a předpokládáme, že podobně pojatá řešení se v budoucnu masově rozšíří nejen ve školství. Detailní informace o projektu uveřejněny na http://www.arcig.cz/linux/.